Akkoord Fatah en Hamas over interim-regering

De Palestijnse president Mahmoed Abbas (R) en Hamasleider Ismail Haniyeh (L) op een archieffoto uit 2007. Beeld epa
De Palestijnse president Mahmoed Abbas (R) en Hamasleider Ismail Haniyeh (L) op een archieffoto uit 2007.Beeld epa

De Palestijnse partijen Fatah en Hamas hebben woensdag een overeenkomst bereikt die een einde moet maken aan de rivaliteit tussen de bewegingen. Dat hebben beide partijen woensdag bekendgemaakt.

Fatah, dat op de Westelijke Jordaanoever aan de macht is, en Hamas, dat de Gazastrook regeert, spreken af in de komende dagen een interim-regering te vormen en voorbereidingen te treffen om volgend jaar presidents- en parlementsverkiezingen te houden.

Binnen een jaar volgen verkiezingen, aldus een zegsman van Abbas. Een woordvoerder van Hamas zei dat er volledige overeenstemming is bereikt over ,,alle geschilpunten''. Behalve over de vorming van een overgangsregering zijn er ook afspraken gemaakt over veiligheid en de hervorming van de Palestijnse Bevrijdingsbeweging (PLO), zodat Hamas hier lid van kan worden.

De verzoening, die volgt op een serie geheime ontmoetingen, komt voor de meeste waarnemers als een verrassing. Het akkoord komt na jaren van bittere rivaliteit tussen beide groeperingen, die al sinds de jaren negentig met elkaar overhoop liggen.

De zaak escaleerde in 2007 toen Hamas met geweld de seculiere Fatah uit Gaza verdreef. Sindsdien regeert de strengislamitische Hamasbeweging in de Gazastrook en bestuurt Abbas delen van de Westelijke Jordaanoever.

Medio maart verklaarde Abbas ,,in de komende dagen'' naar Gaza te zullen reizen voor overleg met Hamas om een einde te maken aan de verdeeldheid. Daar is niets van terechtgekomen. Wel voerde hij later die maand voor het eerst in een jaar weer een gesprek met topfunctionarissen van Hamas. In maart gingen duizenden Palestijnen de straat op om een einde te eisen aan de rivaliteit.

De gesprekken in de Egyptische hoofdstad hadden plaats onder leiding van Murad Muwafi, de nieuwe chef van de Egyptische inlichtingendienst. Aan het hoofd van de delegatie van Hamas stond Moussa Abu Marzouk, de plaatsvervangende chef van het Politburo. De leider van de Fatah-vertegenwoordiging was Azzam al-Ahmad, een lid van het Centraal Comité van Fatah.

Egypte bemiddelt al jaren in het Palestijnse conflict, maar tot dusver zonder resultaat. Ergens in de komende dagen zal het verzoeningsakkoord officieel worden getekend in Caïro. Voor Hamas zal naar verwachting leider Khaled Meshaal het akkoord tekenen en voor Fatah president Abbas.

Het herstel van de Palestijnse eenheid wordt gezien als cruciaal voor de vorming van een toekomstige Palestijnse staat, die vreedzaam naast Israël moet bestaan. Op dit moment ligt het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen stil. De Israëlische regering wil niets te maken hebben met Hamas.

undefined

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden