Akkoord biedt iedereen iets

amsterdam – Minister Edith Schippers van volksgezondheid heeft haar eerste succesje binnen. Voorlopig hoeft ze geen witte jassen met spandoeken op straat te vrezen, noch acties in de ziekenhuizen. De vrijgevestigde medisch specialisten zijn immers maandagavond in overgrote meerderheid akkoord gegaan met een nieuwe salarisstructuur voor de jaren 2012-2014.

Strekking daarvan is dat medisch specialisten baas blijven over hun eigen praktijk en hun patiënten, maar in ruil daarvoor moeten ze wel een beperkte omzetgroei accepteren van 2,5 procent per jaar.

Het akkoord biedt iedere partij wat. Zo is ’het model-Klink’, dat de vrijgevestigde specialisten voor hun salaris direct afhankelijk maakte van de ziekenhuisbesturen, van tafel. Voor de beroepsgroep was dat van meet af aan onbespreekbaar. Zij zien zichzelf graag als vrije ondernemers en vonden dat Klink hun loondienst opdrong.

Nu krijgt ieder ziekenhuis met ingang van 2012 een vast salarisbudget, dat vervolgens direct aan het collectief van medisch specialisten wordt doorgespeeld. Voor de verdeling van dat budget worden de specialisten dan zelf verantwoordelijk. Daarbij wordt de omzetnorm grofweg drie ton, een bedrag dat kan variëren naar gelang de geleverde medische prestatie. Een toparts kan zo meer verdienen dan zijn collega’s.

Zelf het salarisbudget beheren heeft voor de beroepsgroep het voordeel dat zij baas blijven in eigen tent. En Den Haag heeft zich zo handig ontdaan van een stinkend ei, want zo mag het dossier inkomens medisch specialisten wel genoemd worden. Al sinds 1991 hebben staatssecretarissen en ministers hun tanden stukgebeten op deze inkomens, veel succes is daarbij nooit geboekt.

Nu moeten de ongeveer 6700 specialisten die werken in een maatschap onderling uitvechten wie wat krijgt. Binnen de muren van het ziekenhuis. Dat die strijd zal losbarsten, lijkt onvermijdelijk. Niet alleen omdat wat de een erbij krijgt, de ander moet ophoesten, maar vooral omdat Schippers’ zuinigheid slechts een beperkte omzetgroei toestaat: 2,5 procent per jaar, terwijl het aantal patiënten sinds 2002 ieder jaar met ruim vier procent groeit.

Bovendien hebben de specialisten beloofd wachtlijsten te zullen voorkomen, wat alleen mogelijk is als er harder wordt gewerkt. Bij de specialisten zit ook nog wel het nodige oud zeer. Zo houdt Schippers onverkort vast aan de tariefskorting voor dit jaar, waarmee ze een half miljard euro bespaart op de inkomens. De juridische procedures die de Orde van Medisch Specialisten daartegen heeft aangespannen, gaan dan ook gewoon door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden