Akkervogels

Langs een kale aardappelakker van Peter Harry Mulder in Muntendam wuift een strook zomertarwe. De gele aren buigen onder het gewicht van honderden geelgorzen en ringmussen.

De graanstrook is een smalle, zeshonderd meter lange taartpunt. Mulder wilde akkerranden voor grauwe kiekendieven. Die zitten nu in Afrika, maar broeden in Groninger akkers. De Werkgroep Grauwe Kiekendief helpt akkerbouwers met brede, grazige perceelranden. Mulder vertelt dat hij dagelijks een grauwe kiekendief over zijn land zag vliegen. „Als die prachtige vogels eens op mijn land zouden broeden! Ik bedacht alvast waar ik randen zou inzaaien. Maar de subsidiepot was leeg. Zo jammer! Ik dacht: dan laat ik graan staan voor wintervogels. In samenwerking met de Werkgroep heb ik afgelopen voorjaar deze voor de ploeg onhandige taartpunt ingezaaid.’

Nu al wemelt Mulders land van akkervogels. Zelfs patrijzen sjouwen er rond en kijk: zes veldleeuweriken. Ineens zwermen alle zangvogels naar de bosjes aan de kopse kant van de volkorentaartpunt. Zilvergrijs spiegelt de kiekendief het lage zonlicht. Hé, kiekendieven zaten toch in Afrika? De grauwe ja, maar ’s winters jagen er blauwe kiekendieven boven Nederlandse akkers. Hij jaagt boven de zomertarwe in een snelle, rechte vlucht op de zangvogels af. Die ontsnappen naar de bosjes. De kiekendief switcht naar een trage schommelvlucht tegen de wind. Opeens zwenkt hij, om op de grond te duiken. Hebbes, met een veldmuis in zijn klauwen vliegt hij weg.

Mulder is een van de inspirerende, natuurminnende akkerbouwers in het boek ’Akkervogels’ van ondergetekende en fotograaf Hans Hut. Het wordt vandaag gepresenteerd aan de Vlaamse minister van milieu, in het mooiste akkergebied van Vlaanderen, bij Hoegaarden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden