Akin luistert naar God, niet naar de partij

Todd Akin staat de pers te woord. Beeld ap
Todd Akin staat de pers te woord.Beeld ap

Drie Republikeinse politici in Missouri vochten deze zomer om de kans de Democratische senator Claire McCaskill uit te mogen dagen. Een van hen, Todd Akin, kreeg steun uit onverwachte hoek. Claire McCaskill zelf kocht advertentietijd op de radio waarin ze hem aanviel, maar in zodanige bewoordingen dat een flink rechtse Republikein gewoon zin in Akin zou kunnen krijgen: "Is hij niet te conservatief?", werd de kiezers gevraagd.

Bas den Hond

Het geld was geweldig besteed, kunnen de Democraten achteraf vaststellen. Akin won, en daarmee kreeg McCaskill de gedroomde tegenstander. Want ze is zelf in Missouri niet meer zo geliefd; de Republikeinen rekenden erop met een gematigde kandidaat de senaatszetel te kunnen winnen. Dat de ultrarechtse Akin dat ook zou lukken was minder zeker - en helemaal sinds hij deze week door opiniemakers en politici van links tot rechts als 'idioot' is weggezet vanwege zijn uitspraken over abortus na verkrachting.

Niet zijn mening dat abortus ook in dat geval verboden moet zijn, wekte woede en verbazing. Dat vindt een op de zes Amerikanen. Wel zijn toelichting dat het verbod niet zo veel mensen zou treffen. Vrouwen die 'echt verkracht' zijn, worden zelden zwanger, had hij gehoord, want 'het vrouwelijk lichaam heeft verdedigingsmechanismen die de hele zaak afsluiten'.

Inmiddels heeft Akin zijn verontschuldigingen aangeboden voor die medische flater, maar oproepen om plaats te maken voor een andere kandidaat heeft hij - uiteraard tot vreugde van de Democraten - genegeerd. Tot dinsdagavond had dat zonder al te veel formaliteiten gekund.

De druk vanuit de partij was ongekend groot. De oproepen kwamen van oud-senatoren in Missouri, van leiders in het congres, van media-persoonlijkheden als talkshow-presentator Rush Limbaugh en ex-vicepresidentskandidaat Sarah Palin. Bovendien kondigde zowel het partijbestuur als een aantal aan de Republikeinen gelieerde stichtingen aan, geen cent meer voor zijn campagne uit te zullen geven.

Volgens de politiek neutrale nieuwsbrief Cook Political Report betekent dat zijn doodvonnis: Akin is nu 'onverkiesbaar'. Maar volgens de concurrende nieuwsbrief Rothenberg Political Report is de uitkomst hoogstens 'onzeker' geworden. Want Akin, 65 jaar oud, ingenieur en theoloog, is een vechter, schrijft ook de New York Times. Hij gaat niet door omdat de peilingen gunstig zijn, maar omdat hij God aan zijn zijde meent te weten. En aardig wat Republikeinen in Missouri denken dat ook.

Voor de Republikeinse partij is de rel op wel vier manieren slecht. Om te beginnen was Missouri een cruciale staat in de Republikeinse strategie om de meerderheid in de Senaat te krijgen.

Ten tweede is elke week voor Romney's campagne een verloren week als daarin de hardnekkige werkloosheid niet het centrale onderwerp is. Want dat is het zwakke punt van president Barack Obama.

Ten derde rakelt de kwestie de twijfel weer op die de meest rechtse Republikeinen, zonder wie hij niet kan winnen, over Romney hebben. Ze verslijten hem voor een stiekeme progressief. Om dat imago te bestrijden, koos hij congreslid Paul Ryan als zijn kandidaat-vicepresident.

Maar juist over abortus zijn die twee het niet eens. Ryan vindt dat verkrachting geen reden is om abortus te mogen plegen. Romney is iets liberaler, hoewel niet zo liberaal als toen hij gouverneur van Massachusetts wilde worden en gewoon voor legale abortus was. Ryan moest zich deze week naar Romney voegen.

En ten vierde was het opvallend hoe voorzichtig Romney omging met het rumoer rond Akin. Hij veroordeelde de uitspraken toen iedereen dat deed, hij riep hem op zich terug te trekken toen zo'n beetje alle Republikeinse leiders dat al hadden gedaan. Voor de trouwe aanhangers van een partij die het buitenlandse beleid van president Obama steevast hekelt als een beschamend 'leiden vanuit de achterhoede' is dat geen houding die bewondering afdwingt - of een gang naar de stembus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden