Ajax wilde Cruijff niet meer, en is zelfontluistering een woord?

HENK HOIJTINK

10

De Hollandse School. Ten grave gedragen op 6 september 2015: Turkije-Nederland 3-0. "De enige die met de Hollandse School nog succesvol is geweest", zei oud-trainer Wim Rijsbergen, "is een familie die twee schilderijen van Rembrandt verkocht voor tachtig miljoen."

undefined

9

Roger Reijners. Het werd geen hype, het Nederlands vrouwenteam op het WK - en niet alleen door het onhandige tijdsverschil met Canada. Coach Roger Reijners stapte op. Als ons vrouwenvoetbal al kan groeien, dan niet aan de hand van deze doodse Limburger.

undefined

8

De goedgelovige Tukker. Nee, het was niet pas in de laatste jaren dat luchtfietser Joop Munsterman FC Twente naar de gallemiezen hielp. Eind vorig decennium hadden alle voetbalclubs last van de crisis, alleen FC Twente niet - en iedereen geloofde dat daar.

undefined

7

Michael van Praag. Volstrekt kansloos als uitdager van Fifa-voorzitter Sepp Blatter. Het is ergens goed voor geweest, zou de uitleg kunnen zijn, nu Blatter alsnog is gevallen. Maar zo 'brandschoon' als Van Praag hem werkelijk waar noemde, bleek ook zijn uitgesproken favoriet Michel Platini niet.

undefined

6

Bert van Oostveen. Zou op 1 moeten staan. Hoofdverantwoordelijke voor het grootste echec in de Nederlandse voetbalgeschiedenis, met zijn keuzes voor Guus Hiddink en de onervaren Danny Blind. Maar ja, wie zijn baan behoudt, kan niet de grootste verliezer zijn.

undefined

5

Louis van Gaal. Hij kan veel, maar aankopen is nooit zijn sterke punt geweest. Ongetwijfeld mede doordat hij het diep in zijn hart het liefst helemaal niet zou doen, als geboren kneder van talent. Misschien is zo bezien de uitschakeling van Manchester United in de Champions League zo vreemd niet: hoe meer zo iemand mag uitgeven, hoe fouter het gaat.

undefined

4

Robin van Persie. Verbannen naar Fenerbahçe, de aanvoerdersband van Oranje ontnomen, zijn honderdste interland drie invalminuten in Kazachstan, gepasseerd daarna. Op zondagavond was hij daarover gebeld door bondscoach Blind, op maandagochtend stond het in de krant, op verontwaardigde toon. Maar hoe onrechtvaardig was het werkelijk?

undefined

3

Danny Blind. Drie nederlagen in vier EK-kwalificatieduels. Het waren vier 'finales' geweest. In woord zei hij dat er gewonnen moest worden, hoe maakte niet uit, in gebaar ging hij volgens de Hollandse School met open ogen de ondergang tegemoet. Moet ons nu zeggen dat het anders moet, realistischer. De juiste boodschap, maar kan hij er nog de juiste man voor zijn?

undefined

2

Johan Cruijff. Het had zo gepast kunnen zijn: dat ze bij Ajax in stilte met het werk uit zijn naam waren gestopt, en dat wij uit eerbied voor en medeleven met de zieke legende zijn mislukte revolutie hadden verdrongen. Hij koos zelf voor de pijnlijkste weg: hij wilde nóg een keer terugkeren, Ajax had daaraan geen behoefte.

Oud-leerling Marco van Basten in Voetbal International: "Als het allemaal zo soepel verloopt, zou Ajax wel gek zijn om het op te geven. Maar vrijwel iedereen is weggestuurd of weggelopen. Dat zegt alles."

undefined

1

Guus Hiddink. Is zelfontluistering een woord? Niet zo'n groot verliezer, omdat hij toch maar mooi bij Chelsea terecht kan? De Britse journalist en tv-presentator Piers Morgan: "If Hiddink is a better bet to revive Chelsea than Mourinho, then I'm Darth Vader.''

En ik de paus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden