update

Ajax wijst aansprakelijkheid van de hand, familie Nouri naar arbitragecommissie

De vader van Abdelhak Nouri bedankt de fans voor hun steun en komst naar het huis van de Ajacied, juli vorig jaar. Beeld ANP
De vader van Abdelhak Nouri bedankt de fans voor hun steun en komst naar het huis van de Ajacied, juli vorig jaar.Beeld ANP

Letselschadeadvocaten hebben in opdracht van de familie van voetballer Abdelhak Nouri onderzocht of de 21-jarige middenvelder wel adequate medische hulp heeft gekregen, nadat hij vorig jaar tijdens een wedstrijd in elkaar zakte. 'Nee', concluderen de advocaten, en daarmee stapt de familie Nouri nu naar de arbitragecommissie van de KNVB.

Volgens de familie is Ajax aansprakelijk voor de ernstige gevolgen die Nouri heeft overgehouden aan het moment waarop hij vorig jaar juli tijdens de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in Oostenrijk in elkaar zakte door hartfalen. De Amsterdamse club weigert de verantwoordelijkheid echter op zich te nemen.

De 21-jarige middenvelder heeft ernstige en blijvende hersenschade en zal volgens de artsen nooit meer normaal kunnen functioneren. Nouri kan wel zelfstandig ademhalen. Hij pendelde de afgelopen maanden heen en weer tussen ziekenhuizen en revalidatiecentra.

De familie Nouri liet letselschadeadvocaten onderzoek doen naar de zorg die de Ajacied op het veld kreeg. 'De resultaten van dit onderzoek stemmen zeer droevig. Niet alleen leeft de familie nu bijna een jaar met de ernstige gevolgen van de 'collaps' van Abdelhak, zij moeten nu ook leven met de wetenschap dat deze gevolgen hoogstwaarschijnlijk hadden kunnen worden voorkomen indien op een juiste en adequate wijze zou zijn ingegrepen', staat in het persbericht van het advocatenkantoor.

Aangezien Nouri nog altijd onder contract staat bij Ajax, moet de arbitragecommissie van de KNVB zich over de zaak gaan buigen. 'In de ogen van de familie dient het aanspannen van de procedure niet alleen de belangen van Nouri, maar is de gehele voetbalwereld - en met name de spelers van Ajax - gebaat bij een duidelijke uitspraak over de gang van zaken.'

De advocaten concluderen op basis van de tv-beelden dat de medische zorg op het veld niet goed was vanaf het moment dat Nouri in elkaar zakte.

“Dit had anders gemoeten'', zegt John Beer, gespecialiseerd in letselschade. “De familie heeft de afgelopen periode getracht om in overleg met Ajax te komen tot een oplossing waarin de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid door Ajax zou worden erkend. Helaas heeft Ajax iedere aansprakelijkheid van de hand gewezen en stellen zij zich op het standpunt dat de verleende zorg wél toereikend en adequaat is geweest. Dit maakt ieder verder overleg zinloos.''

Ajax ziet geen reden waarom de club aansprakelijk zou zijn voor het leed bij Abdelhak Nouri. De Amsterdamse voetbalclub heeft alle beschikbare informatie rond het tragische incident met de middenvelder voorgelegd aan externe medische en juridische adviseurs. Die zijn enkele maanden geleden al tot de conclusie gekomen dat, op grond van deze informatie, geen reden is om aan te nemen dat Ajax aansprakelijk is, meldden de Amsterdammers in een verklaring. "Ajax hecht er waarde aan te benadrukken vanzelfsprekend volle verantwoordelijkheid te zullen nemen, in geval vast mocht komen te staan dat de club aansprakelijk is".

Lees ook: Vragen rond Nouri’s hartafwijking en de medische hulp

De ouders van Ajacied Nouri zoeken via een advocaat uit of hun zoon op tijd en adequaat is gereanimeerd op het veld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden