Ajax wendde ook dat andere voetbal aan

vechtlust - Ajax ontsnapte donderdagavond op wonderlijke wijze tegen Schalke 04. De Amsterdammers moeten het nu in de halve finale van de Europa League opnemen tegen Olympique Lyon.

In dat ene zinnetje zat veel besloten. Het kwam uit de mond van Nick Viergever, de Ajax-verdediger die er met zijn doelpunt voor had gezorgd dat Ajax donderdagavond de halve finale van de Europa League bereikte ten koste van Schalke 04. Moegestreden had Viergever (27) zich in de mixed zone gemeld na de wonderlijke ontsnapping in Gelsenkirchen. Hij stond op slippers, lurkte wat aan een flesje water (wat hem was aanbevolen om meer krampaanvallen tegen te gaan) en zei toen: "We hebben een andere kant van het voetbal laten zien."


Het spel van Ajax was niet goed geweest, zei Viergever haastig, om zijn critici voor te zijn. Ajax bleef in Duitsland ver verwijderd van de door trainer Bosz gepropageerde speelstijl, waarvan de heenwedstrijd tegen Schalke een exponent mocht worden genoemd. Met felle pressing, twee dartelende vleugelspelers (Kluivert en Younes) en fris aanvalsspel werd toen de vijandelijke helft opgezocht in de eigen Arena. Met succes. Ajax was oppermachtig geweest tegen Schalke, dat van geluk mocht spreken dat het met slechts twee tegentreffers Amsterdam verliet.


Een week later, tijdens de terugwedstrijd in Gelsenkirchen, viel er van die Amsterdamse dominantie weinig meer te bespeuren. Angstig, noemde Viergever het spel van Ajax. Bosz liet zich in soortgelijke bewoordingen uit op de persconferentie: "Een aantal spelers was bang de vrije man in te spelen, waardoor we onder druk kwamen te staan."


Het noopte tot een koerswijziging. Ajax diende, al dan niet bewust, andere wapens aan te wenden om de kwartfinale van de Europa League te overleven. Dat het ternauwernood een probaat middel in de munitiepot vond, schreef Bosz toe aan het karakter van de ploeg. Zijn elftal had dan weliswaar niet overleefd volgens de door hem gewenste voetbalfilosofie, maar liet zien dat het wel degelijk over mentale veerkracht en overlevingsdrang beschikt; eigenschappen waarvan het Nederlandse voetbal niet bepaald overloopt.


Het was geen toeval dat juist Viergever de ommekeer inluidde tegen Schalke. Zijn doelpunt, in het tweede deel van de verlenging, gaf blijk van onverzettelijkheid en wilskracht - en opnieuw moet gezegd: dat zijn geen alledaagse karaktertrekken bij Nederlandse voetballers. Viergever, hoe modaal zijn voetballende kwaliteiten ook mogen zijn, beschikt erover. Wat zich dan precies in hem losmaakt? Een soort oerkracht? "Natuurlijk heb je pijntjes", zei Viergever. "Maar dan moet je de knop omzetten en alles geven." Zo verklaarde hij de ontsnapping tegen Schalke en zo keek hij ook alvast vooruit naar de topper van morgen tegen PSV (16.45 uur). Ajax mag geen punten verspelen in de titelstrijd met Feyenoord, dat op bezoek gaat bij Vitesse.


Bosz vertelde donderdagavond trots te zijn op zijn spelers. "We zijn vaak, en terecht, kritisch op het Nederlandse voetbal", stelde Bosz. "Maar het is toch mooi dat we weer in de halve finale staan, iets wat lang niet voor mogelijk werd gehouden." Enige relativering was op zijn plaats geweest. Dat Ajax voor het eerst sinds 1997 weer een Europese halve finale behaalde, mag dan verdienstelijk worden genoemd, maar het gebeurde na een miraculeuze ontsnapping tegen de nummer elf van de Bundesliga, waarbij ook nog eens middelen moesten worden aangewend die ver af staan van de door de trainer beoogde huisstijl. Dat deed verder niets af aan de prestatie. Zoals aanvoerder Klaassen na afloop stamelde: "Wat een spirit in de ploeg. Ongelofelijk." Hij was er stil van geworden.


Ajax neemt het nu in de halve finale op tegen Olympique Lyon (3 en 11 mei), dat in de zestiende finales nog te sterk was voor AZ. Veltman, donderdag met twee gele kaarten van het veld gestuurd en Viergever zullen geschorst moeten toekijken tijdens de eerste wedstrijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden