Ajax voor 50.000 supporters gehuldigd bij het eigen stadion

null Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS

Op een grasmat naast de ArenA in Amsterdam zijn vanavond de spelers van Ajax gehuldigd. De voetballers werden een voor een naar voren geroepen om de kampioenschaal te laten zien aan de uitzinnige supporters die zich voor het podium hadden verzameld.

Volgens een inschatting van de gemeente Amsterdam zijn er ruim 50.000 Ajaxfans naar de huldiging gekomen. De gemeente hield vooraf rekening met een opkomst van 60.000 tot 80.000 supporters. Na 20 uur verlieten al groepjes mensen het veld, waarbij de regen waarschijnlijk ook een rol speelde. Volgens de politie verliep de huldiging rustig en is het aantal arrestaties 'te verwaarlozen'.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam bedankte de club van trainer Frank de Boer, die woensdagavond de 31ste landstitel binnensleepte. De uitgelaten fans joelden en floten de burgemeester uit.

De sfeer tijdens de huldiging was gemoedelijk. Talloze artiesten vermaakten de fans, onder wie Kees Prins, Peter Beense en Dré Hazes.

Het kampioensfeest zou officieel tot 21.30 uur duren, maar voor negenen hadden de meeste mensen de grasmat bij de Arena al verlaten. 'De sfeer is altijd goed, of het nou op het Museumplein is of op het Arenapark', zei Frank de Boer nog op het podium.

De huldiging van Ajax vorig jaar op het Museumplein trok 100.000 supporters, maar liep ook flink uit de hand. Daarom had burgemeester Van der Laan besloten dat de huldiging dit keer bij de ArenA moest plaatsvinden.

De politie was in groten getale aanwezig om eventueel in te grijpen als het mis zou gaan. Ook de gemeente had talloze voorzorgsmaatregelen genomen. Zo hing er een web van camera's en stonden er geen geluidsinstallaties meer waar supporters in konden klauteren.

VAN MINUUT TOT MINUUT

20.43: Dames en heren, de huldiging van Ajax op het ArenaPark naast het stadion is afgelopen. Hierbij sluiten wij dit liveblog. Graag tot de volgende keer!

20.28: Sunnery James & Ryan Marciano sluiten af.

20.22: Jan Vertonghen zingt nog een keer een liedje met het publiek en de selectie. Frank de Boer bedankt nog een keer de supporters. En dan is het afgelopen. De selectie verdwijnt langzaam van het podium.

20.20: Dan weer muziek.

20.14: Kees Prins komt het podium op. 'Dit is mijn club'.

20.13: Frank de Boer bedankt nu het publiek: 'Ontzettend bedankt voor het blijven steunen en blijven geloven in ons en onze filosofie ... Jullie weten hoe je achter een team moet blijven staan en daarom zijn we nu kampioen.'

20.07 Jan Vertonghen wordt uitgeroepen tot Ajacied van het Jaar.

20.05: Frank de Boer benoemt het Talent van het Jaar. Dit jaar is dat Ricardo van Rhijn.

20.02: Frank de Boer neemt afscheid van ex-collega en goede vriend André Ooijer, die stopt met voetbal. 'Je kwam hier om afscheid te nemen, maar wij waren zo tevreden over je dat we je een jaar langer hielden. Je was de nestor, met vadergevoel, van de selectie. Zeven landstitels, dat kunnen maar weinig spelers zeggen, zelfs ik niet. Ik wens je heel veel succes en gezondheid toe. ... Namens de staf en spelers, superbedankt.' Oijer gaat op de schouders.

19.58: Aanvoerder Jan Vertonghen en Frank de Boer (met rugnummer 31 dit keer). Weer muziek, gezang, applaus en fakkels...

19.54: Ricardo van Rhijn, Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld, Derk Boerrigter, Miralem Sulejmani, Kenneth Vermeer, Vurnon Anita, Christian Eriksen, Siem de Jong, Theo Janssen, André Ooijer ...

19.52: En dan is het de beurt aan reserve-keeper Jeroen 'ooh pizza' Verhoeven om met de schaal boven zijn hoofd te staan. De Boer: 'We gaan afscheid van jou nemen. Ik weet zeker dat je weer ergens aan de bak komt. Wij zijn je heel erg dankbaar voor je prestaties en invloed, niet alleen op het veld, maar ook in de kleedkamer. Namens de staf en spelers bedankt voor al die jaren en laat zien dat je een fantastische keeper bent.'

19.50: En weer muziek. Het zijn Lukoki en Ebecilio die wel een dansje durven te maken voor al die duizenden supporters. Boerrigter en De Boer houden zich, misschien maar beter ook, afzijdig...

19.47: De Boer: 'Bruno, ik weet dat dit een zwaar moment voor je is. ... Wij, de staf en spelers, waarderen enorm. Voor wat je hebt neergezet. Wij wensen jou en je familie heel veel sterkte toe. En we hopen dat alles, ook sportief gezien, weer goedkomt.'

19.43: Jasper Cillessen is aan de beurt, Lorenzo Ebecilio, Jody Lukoki, Dimitri Bulykin, Ismaïl Aissati, Özbiliz, Sigthórsson, Daley Blind, Eyong Enoh, Niklás Lodeiro, Bruno Silva. Silva, die na een schouderoperatie een ontsteking heeft opgelopen waarbij het de vraag is of hij zijn arm ooit weer normaal kan gebruiken, tilt met één arm de schaal in de lucht en wordt nu hard toegezongen door het publiek...

19.37: Dennis Bergkamp wordt in het zonnetje gezet. Daarna Hennie Spijkerman, Carlo l'Ami, Davy Klaassen, Dico Koppers, Thulani Serero, Ruben Ligeon en Mats Rits ... de muziek gaat weer hard aan.

19.36: Van der Laan feliciteert en bedankt de Ajax-selectie met hun prestaties namens alle Amsterdammers. Het aanwezige publiek bedankt hij voor hun fluitconcert...

19.35: Burgemeester Eberhard van der Laan wordt het podium opgeroepen. Hij wordt met gejuich én gefluit onthaald.

19.34: Vurnon Anita krijgt een oranje badjas aangetrokken. 'Vurnon in oranje' wordt er gezongen.

19.32: De selectie loopt een polonaise op het podium, terwijl het clublied wordt gezongen. Allen hebben een Ajax-shirt aan, ook assistent-trainer Dennis Bergkamp en trainer Frank de Boer.

19.30: Op het veld voor het podium enorm veel fakkels en rook.

19.29: En daar zijn ze!

19.28: Het kan nu elk moment gaan gebeuren, het moment dat de spelers het podium op komen. De muziek waarmee Elvis Presley altijd het podium betrad, wordt nu gedraaid.

19.15: De spanning wordt via de muziek langzaamaan opgebouwd. Nu zijn dj's Ryan Marciano & Sunnery James aan de beurt.

19.07: En nu zingt Peter het 'We are the champions' van Queen.

19.03: Volkszanger Peter Beense op het podium: 'Laat ze maar lullen'.

18.55: Net als gisteravond. André Hazes jr. met 'Bloed, zweet en tranen'.

18.45: De jeugdelftallen van Ajax, die kampioen zijn geworden, komen het podium op. Ajax Zaterdag 2, de F1, D2, C2, C1 en B1. De A1 kan zaterdag kampioen worden.

18.42: Siem de Jong (@siemdejong) twitterde: ''@VerhoevenJeroen: Iedereen bedankt voor de felicitaties voor de #31 titel #kampioenen #ajax' Lekker Hoefie'.

18.38:
Dan is het de beurt aan Lenny 'The Voice of Holland' Keylard om het podium te betreden: 'Stand by me', 'Three little birds'.

18.35: Fransie Duits schalt uit de speakers.

18.30: Rapper RB Djan treedt op met zijn nummer: 'Hou van Amsterdam'. Mick Harren zingt de refreinen. Het optreden is erg kort. Binnen twee minuten zijn de twee weer van het podium.

18.25: Op de persconferentie van gisteravond gaf trainer Frank de Boer aan, dat hij denkt dat er nog rek in de groep zit en dat hij die groep het liefst bij elkaar zou houden. Alleen André Ooijer stopt. En van Jan Vertonghen en Gregory van der Wiel verwacht hij dat ze vertrekken.

18.15: Een DJ in Ajax-shirt draait nu zijn plaatjes. Het publiek zwaait met sjaaltjes en kartonnen kampioensschalen.

18.06:
Het aanwezige publiek wordt getrakteerd op een liedje van André Hazes in reggae-vorm, 'De Vlieger'. Gisteravond voor de wedstrijd tegen VVV zong zoon André jr. nog het lied 'Bloed, zweet en tranen'.

18.04: Een stukje op Radio 1.

17.49: Drie uur geleden is de selectie ook bij en door hoofdsponsor Aegon gehuldigd.

17.47: De club meldt nu ook via haar Twitteraccount (@AFCAjax): 'Er zijn al duizenden mensen op het ArenApark! Foto's staan op http://facebook.com/afcajax #huldiging'.

17.40: De eerste supporters meldden zich iets na drieën bij de plek van huldiging. Foto's op Twitter toonden rond 17.00 uur al duizenden mensen.

17.30: Goedenavond! In dit liveblog kunt u alles volgen over de huldiging van landskampioen Ajax.

null Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
André Hazes jr. Beeld PRO SHOTS
André Hazes jr.Beeld PRO SHOTS
null Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
null Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
null Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
null Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
null Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
null Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
null Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden