Ajax van kwaad tot erger

Via de KNVB-beker zal Ajax dit seizoen geen Europees voetbal afdwingen. Die reddingsboei werd door Roda JC lek geprikt: 1-0.

Johan Woldendorp

Beide clubs onderhouden een innige bekerrelatie met elkaar. De laatste 25 jaar troffen Roda en Ajax elkaar liefst zeven keer in de kwart eindstrijd. Gisteravond was het al de derde achtste finalewedstrijd op rij. In op één na alle gevallen was Ajax de beste, in cijfers althans. Vorig seizoen was Roda op Kaalheide wel veel sterker, creëerde ook kans op kans, maar verloor toch met 3-0. Dat onrecht bleef de thuisclub nu bespaard.

Zelfs het slechtste duel uit die serie van elf moet beter zijn geweest dan de wanvertoning van gisteren. Optisch lagen de excuses voor het oprapen. Thuisclubtrainer Sef Vergoossen kon de geblesseerde Torma en Nygaard niet opstellen, en moest uiteraard ook twee deelnemers aan de Africa Cup (Lawal en Tchoutang) missen. Ook zijn collega Jan Wouters overlegde een lijstje met afwezigen. Maar een excuus?

Ook het veld was belabberd slecht. Het deed de naam van het stadion - Kaalheide - alle eer aan. Op trainingskamp in Egypte was Roda beter gewend. Mede door de lichte vorst was het nog beroerder dan het zoveelste afdankertje uit de Arena. Maar een excuus?

Bepaald niet. Ook onder de best denkbare omstandigheden hadden de meeste spelers zich waarschijnlijk uitgeleefd in op dit niveau niet voor mogelijk gehouden geklungel. Alleen bij rechtenhouder SBS6 zal het een fantastische wedstrijd met veel spektakel zijn geweest. Wie geen kwaliteitseisen stelde, vond deze parodie op voetbal op zijn minst enerverend. En zoals te doen gebruikelijk bespeurde Wouters weer de nodige vooruitgang in het spel van zijn ploeg.

Wanneer de geplaagde trainer diep in zijn hart zou kijken, zal hij die spier zien vibreren van de wanhoop. Ongeveer een jaar geleden was Roda uit voor de beker een van zijn eerste opdrachten als hoofdcoach. Hij had de winterstop gebruikt om de puinhopen te ruimen die zijn voorganger Morten Olsen zou hebben achtergelaten. Hij beloofde Ajax een ander, vooral eigen gezicht te geven. In cijfers uitgedrukt (zie boven) lukte dat, maar qua spel bij lange na niet.

Ook al wat dat betreft stond hij er in de eerste serieuze wedstrijd van de nieuwe eeuw nog beroerder voor. De al zo vaak gestelde vraag waarom Olsen zo nodig weg moest, kon opnieuw in het midden worden gebracht. Het was een wonder dat Ajax met 0-0 de rust haalde. Al in de zesde miunuut mikte Van der Luer uit een vrije schop op de paal. Kort daarop moest De Cler op de doellijn een Limburgs doelpunt voorkomen en kopte centrale verdediger Vrede net naast.

Bekerhouder Ajax klungelde en prutste achterin naar hartelust. Klutsballen waren symbolen van paniekerig uitverdedigen. Voorin bevond de te statische Machlas zich in een geïsoleerde positie, ook al omdat tweede spits Grönkjaer de opdrachten van zijn coach kennelijk niet had begrepen. Wanneer je zo op de lachspieren van cynici werkt, maakt het niet uit of je je elftal 4-3-3 of geheel niet des Ajax' 4-4-2 laat spelen. Voor de goede orde: de bijna 100-jarige begon met twee spitsen en eindigde met drie.

Bij voorgaande gelegenheden kon Wouters zich er nog op beroepen dat Ajax zich kansen of mogelijkheden op een doelpunt schiep. Daarvan was in Kerkrade amper sprake. Roda was na de hervatting via Van Houdt en Safarin al twee keer vrij dicht bij een doelpunt geweest, toen Laudrup ineens opdook uit de coulissen en Gronkjaer een nauwelijks te missen kans bood. Kalac redde.

Het doelpunt van Roda, dat de decemberdip nog niet te boven is, leek te lang op zich te laten wachten. Ook nadat de Roemeen Chivu na een forse overtreding op Van Houdt zijn tweede gele kaart kreeg - en niet voor het eerst in zijn korte carrière in Amsterdam met rood naar de kleedkamer vertrok - trok Ajax het spel meer naar zich toe.

Ook Roda bakte er in de schaarse uitvallen weinig van. Het won in blessuretijd op een manier die perfect bij de wedstrijd paste: na wat heen en weer getrap in het doelgebied van Ajax belandde de bal via Van Dessel voor de voeten van Peeters die het publiek de ellende van een verlenging bespaarde: 1-0. Eén jaar Wouters: het gaat alleen maar slechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden