Ajax tegen Tottenham: een mooie avond ligt in het verschiet

Dusan Tudac voorop onderweg naar de training in het stadion van Tottenham Hotspur in Londen. Beeld BSR Agency
Dusan Tudac voorop onderweg naar de training in het stadion van Tottenham Hotspur in Londen.Beeld BSR Agency

De trainers hebben bedacht hoe Ajax en Tottenham vanavond van elkaar kunnen winnen in de halve finale van de Champions League, maar het is geen simpel bordspel.

Henk Hoijtink

Tegen een prachtig decor, een gloednieuw stadion in Londen, krijgt de onderhand al bijna hallucinerende tocht van Ajax door Europa een vervolg. Daar liepen ze maandagavond, losjes trainend op weer zo’n mooie voetbalmat: Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong, maar Joël Veltman natuurlijk ook. Maar ho, niet te romantisch. Het is mooi wat zij allemaal meemaken, wat Ajax meemaakt, maar vergeet de tegenstander niet.

Voor Tottenham Hotspur is het net zo goed uitzonderlijk. Sprookjesachtig misschien niet, zo’n woord zou wat al te naïef zijn in het Engelse voetbal, waar het geld klotst. Maar Tottenham Hotspur, al jaren de club van lekkere voetballers die nooit werkelijk iets winnen, was niet de hier verwachte ploeg. Het toch nog grotere geld van Manchester City werd in de kwartfinale verslagen, en trainer Mauricio Pochettino en de zijnen vielen elkaar in de armen. Ja, precies zoals Ajax-trainer Erik ten Hag dat met zijn secondanten in Turijn had gedaan na de eliminatie van Juventus, en eerder in Estadio Bernabéu van Real Madrid.

Nu gaan ze denken, Ten Hag natuurlijk niet alleen, zijn tegenstrever evenzo, om nog iets mooiers te bereiken: de finale in Madrid. In het andere stadion aldaar, het nieuwe van Atletico. Hoe Ajax de wedstrijd in de kwartfinale bij Juventus deed kantelen, Ten Hag vertelde het trots. Daar had hij zeker het recht toe: wat had het er na de moeizame eerste helft anders uitgezien.

De Jong aan banden leggen

Ten Hag had zijn centrale middenvelders, Frenkie de Jong en Lasse Schöne, dichter bij elkaar laten spelen. Zo was vóór hen en voor de backs op de flanken meer ruimte gecreëerd om tot combinatiespel te komen. In de eerste helft was daar weinig tot niets van terecht gekomen, vooral doordat Frenkie de Jong stelselmatig voor de voeten was gelopen.

Dat had de coach van Juventus, Massimiliano Allegri, bedacht. Die was natuurlijk ook niet gek. Dat hadden trouwens eerder de bondscoaches van Frankrijk en Duitsland, Didier Deschamps en Joachim Löw, ook al bedacht – en dat zullen er meer gaan bedenken. Pochettino zal vanavond toch ook op iets in die zin azen.

Het zat Allegri en Juventus in een belangrijk opzicht nogal tegen. De Argentijn Paulo Dybala moest halverwege geblesseerd afhaken. Hij is half aanvaller en half middenvelder. Hij vooral was bereid geweest een paar stappen terug te doen om Frenkie de Jong daar op de huid te zitten. Door de toen gunstige stand hoefde Juventus niet voluit aan te vallen. Maar Dybala werd vervangen door Moise Kean, een jonge aanvaller die het inzicht daarvoor (nog) mist.

Frenkie de Jong tijdens de training in Londen. Beeld BSR Agency
Frenkie de Jong tijdens de training in Londen.Beeld BSR Agency

Ook dat droeg in niet geringe mate bij aan de toegenomen vrijheid van Frenkie de Jong. Voetbal is geen Stratego, het wordt ook bepaald door de instincten van spelers. Als voetbal Stratego zou zijn, zou het simpel zijn. Dan zou je je centrale middenvelders dicht bij elkaar laten spelen, vanavond in Londen ook weer, en dan zou het goed gaan. Dat is natuurlijk niet zo, misschien lukt het vanavond wel helemaal niet.

In zekere zin was de omslag in Turijn vergelijkbaar met die in Nederland-Frankrijk, vorig najaar (2-0). Destijds had de Franse coach Deschamps het middenveld vergrendeld. Frenkie de Jong en Oranje konden in de eerste helft weinig uitrichten, Frankrijk koesterde de afdoende 0-0 stand. Totdat Wijnaldum op slag van rust voor Oranje scoorde, een doelpunt dat uit de lucht kwam vallen. De Fransen moesten hun tactiek iets loslaten. Het bood Oranje net de ruimte voor een tweede helft waarover sindsdien wordt gejubeld alsof die hele wedstrijd goed was.

Als hij dat al niet heeft gezien, dan heeft Tottenham-coach Pochettino de wedstrijd in Turijn zeker bestudeerd. Ook hij zal het middenveld willen vergrendelen, en hij zal erop willen toezien dat zijn grendels niet losschieten. Misschien heeft hij nog een ander wapen. Misschien denkt hij terug aan de Europa Leaguefinale van 2017, waarin José Mourinho als coach van Manchester United destijds Ajax volledig ontmantelde. Mourinho had zijn tactiek afgestemd op de lange trap, van het door Ajax geliefde spel op het middenveld kwam daardoor niets terecht.

Wat kan Ten Hag bedenken? Moet hij iets bedenken, of kan uiteindelijk weer het eigen spel worden gespeeld, het spel van snelle combinaties en vrijbuiterij in de aanval waarmee zelfs Juventus werd gefileerd? Vanavond staan twee ploegen tegenover elkaar die nooit hadden kunnen denken dat ze daar zouden staan. De coaches hebben dan hun denkwerk gedaan, maar er zijn altijd nog de instincten van de spelers. Weer een mooie, interessante avond ligt in het verschiet.

Lees ook:

Frenkie de Jong is niet vies van een beetje zelfkritiek: ‘Ik zit nog lang niet aan de wereldtop’

Frenkie de Jong staat met Ajax in de halve finale van de Champions League en verhuist na de zomer voor 75 miljoen euro naar FC Barcelona. Maar er zijn nog zat verbeterpunten, zegt de jonge middenvelder.

Het succes van Ajax: niet dankzij Cruijff, en toch ook weer wel

De directeuren Van der Sar en Overmars stuurden het beleid van Cruijff bij. Nu kunnen ze jubelen om het succes van Ajax. Zij en trainer Ten Hag werden beter, handiger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden