Ajax strijdt op drie fronten

Bekeroverwinning op Feyenoord vooral te danken aan doorzettingsvermogen

HENK HOIJTINK

AMSTERDAM - AJAX 3 - FEYENOORD 1

Twee van de beste voetbalploegen van het land daagden elkaar gisteravond tot het uiterste uit in de Arena, waar de hoogst aangeschrevene als laatste de vuist kon ballen. Na een bekerduel met een in Nederland zeldzame intensiteit triomfeerde Ajax, dat er al voor de tweede keer al in dit prille jaar in slaagde de verhoudingen daadkrachtig in zijn voordeel om te buigen.

Zoals afgelopen zondag bij de competitiehervatting PSV was bedwongen (1-0), zo werd nu Feyenoord overmeesterd (3-1), als de ploeg die in eerste aanleg de overhand had gehad. Ajax richtte zich opnieuw vooral aan de hand van zijn nieuwe middenvelder Blind op, met een doorzettingsvermogen dat trainer De Boer vertrouwen kan geven voor het vervolg van het seizoen op vooral nog alle drie mogelijke fronten.

Feyenoord daarentegen werd niet alleen de pas naar de halve finale afgesneden, maar ook in bredere zin een slag toegebracht. Met het oog op de titelstrijd in de eredivisie konden de cijfers pijnlijk aanvoelen, ook omdat Ajax uiteindelijk toch over meer wapens bleek te beschikken.

Zo werd uiteindelijk een waar gevecht beslecht, dat met tal van wendingen onophoudelijk had geboeid. Ajax was aanvankelijk uit balans gebracht, door de tegenstander en - nu eens - door ingrepen van zijn coach. De Boer had liefst vier reserves opgeroepen, gewoontegetrouw in het bekertoernooi doelman Vermeer en in elke linie één speler: Denswil, Duarte en Krkic.

Feyenoord had in die alternatieve formatie onmiddellijk een bres kunnen slaan, maar met iets van de mentale kracht, die afgelopen zondag tegen PSV al had geloond, had Ajax voor rust nog kunnen opveren.

Feyenoord op zijn beurt had zich even fel en geconcentreerd gepresenteerd als tijdens de vloeiende competitiehervatting, zondag bij FC Utrecht (2-5). Vroeg werd Ajax getroffen, toen Vilhena werd weggestuurd door Immers, in al niet eens het eerste gat in de herschikte Ajax-gelederen. De middenvelder boogde de bal over Vermeer, waarna Boëtius 'm in duel met Van Rhijn op de doellijn nog even toucheerde (1-0). Het tafereel was tekenend voor de haperingen bij Ajax, bij Vermeer ook die mistastte na een vrije trap van Martins Indi. Boilesen moest de bal op de doellijn wegtrappen, zoals eerder Denswil al verlichting had moeten brengen.

Het strijdplan van Feyenoord oogde deugdelijk, met gesloten linies waarmee Ajax voorlopig werd ingekapseld. Maar ex-international Mathijsen liet Ajax herademen met niet zijn eerste misgreep, een ongecontroleerde charge op Duarte. Arbiter Blom paste de voordeelregel toe en Blind tilde de bal naar Fischer, die met enige vertraging kon intikken (1-1).

Met de plotselinge impuls waren de gaten bij Ajax nog niet gedicht. Vroeg in de tweede helft moest Vermeer redding brengen, toen Schaken van dichtbij kon inschieten. Opnieuw stelde Feyenoord zich gegroepeerd op, maar Ajax kon zich fraai uit de greep verlossen. Niet toevallig eiste opnieuw Blind de regie op, de niet versagende controleur, die Feyenoord verwarde met een gevoelvol voorzetje. Krkic liep de bal in het doel, nadat doelman Mulder een kopbal van Schöne nog had kunnen keren (2-1).

Zo gaf Ajax opnieuw blijk van zijn toegenomen geestkracht, en na de beslissende kentering betaalde ook de meerwaarde langs de kant zich uit. Feyenoord-coach Koeman, die zijn zaakjes in tactisch opzicht zo lang op orde leek te hebben, wisselde Mathijsen en Boëtius, het talent dat zich niet had kunnen laten gelden. De Boer kon Ajax daarentegen versterken, verstevigen in elk geval, door routinier Poulsen voor de slotfase op te roepen. De professionele Deen deed wat hem was gevraagd en om Ajax' extra kracht nog te onderstrepen gaf een andere invaller, Serero, de al geslagen rivaal in alle vrijheid nog een tikje toe (3-1).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden