Ajax' samenwerking met Guangzhou roept herinneringen op aan een bijzonder duel uit 1936

Logo en vlaggen van Ajax bij de Amsterdam Arena. Beeld ANP
Logo en vlaggen van Ajax bij de Amsterdam Arena.Beeld ANP

De samenwerking tussen Ajax en het Chinese Guangzhou R&F FC - scroll voor meer informatie over de samenwerking naar onderen - roept herinneringen op aan een bijzonder duel uit 1936.

Jurryt van de Vooren

Wat een teleurstelling voor de Chinese voetbalploeg die in 1936 naar Berlijn reisde om mee te doen aan de Olympische Spelen. Na één nederlaag was het toernooi al weer voorbij, en dat na zo’n lange reis. Omdat de voetballers toch al in Europa waren, volgde er nog een rondrit door het continent.

Ook Nederland lag op de route. Aanvankelijk was het idee dat China tegen Feyenoord en Ajax zou spelen, maar een reis naar Rotterdam paste niet meer in het schema. Dus was er op 26 augustus alleen een ontmoeting in Amsterdam. ‘De wedstrijd, die des avonds om kwart over acht zal aanvangen, wordt in het Olympisch Stadion gehouden,’ zo wisten de Nederlandse kranten.

De avond ervoor arriveerde de Chinese ploeg in Amsterdam. ‘Ter begroeting waren aanwezig de consul van China, de bestuurderen van Ajax, benevens verschillende afgevaardigden van Chineesche vereenigingen,’ schreef dagblad De Tijd. Tot grote opluchting van de gastheren woonden zestien van de voetballers in Hongkong, zodat er in het Engels kon worden gecommuniceerd.

Het Ajax-bestuur viel echter om van verbazing toen een Chinese speler perfect Nederlands sprak. Hij stelde zich voor als Tio Hian Gwan, wonend in Soerabaja in Nederlands-Indië. Hij was teamgenoot geweest van Bep Bakhuys, de legendarische spits van het Nederlands elftal. Sterker nog, Tio had als speler van het nationale elftal van Nederlands-Indië meegedaan aan de Oosterse Olymische Spelen van 1934 waarin hij maar liefst drie keer had gescoord tegen Japan!

Naar Volendam

De aanwezigheid van de Chinese voetballers trok ondertussen veel aandacht van de pers. Tijdens een bezoek aan Volendam, de ochtend voor de wedstrijd, werden ze dan ook omringd door journalisten en fotografen, net als bij de ontvangst in het Ajax-stadion. ‘Een kort bezoek aan ons eigen veld,’ zo stond in het clubblad van Ajax, ‘wederom een mitrailleurvuur van foto- en filmapparaten.’

De wedstrijd zelf werd door ongeveer 8.000 toeschouwers bezocht, onder wie de burgemeester van Amsterdam. ‘Dit was de eerste maal in de Nederlandsche voetbalgeschiedenis,’ aldus De Nieuwe Tilburgsche Courant, ‘dat een Chineesch team in Nederland in het veld trad.’ De tegenstanders waren verrassend snel en behendig, merkten de Ajacieden al vlug, maar mede door ‘Goaltjespiet’ Van Reenen werd er met 5-3 gewonnen.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Vrouwen in klederdracht op de foto gezet tijdens trip naar Volendam van Chinees Olympisch voetbalelftal dat tegen Ajax zal spelen. Volendam, 1936. Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad P
Vrouwen in klederdracht op de foto gezet tijdens trip naar Volendam van Chinees Olympisch voetbalelftal dat tegen Ajax zal spelen. Volendam, 1936.Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad P

De verslaggever van De Revue der Sporten was aangenaam verrast door de Chinese voetballers: ‘Als ze physiek wat meer uit de kluiten schieten en wat meer routine en hardheid opdoen, dan worden het uitstekende voetballers. In snelheid en lichaamstechniek wonnen zij het glad van alle Ajaxieden en van alle continentale voetballers; ook hun baltechniek was niet kwaad, kortom, een weinig meer kracht en schot en ze zijn sterk, héél sterk.’

In oktober was Tio weer in Nederlands-Indië, waar hij meteen een lezing gaf over zijn voetbalreis. ‘Hij besloot zijn causerie met de hoop uit te spreken, dat de voetballers op Java zich op de spelmethoden der Europeesche spelers zullen toeleggen.’

Ajax vangt miljoenen met Chinese samenwerking

Ajax gaat samenwerken met de Chinese voetbalclub Guangzhou R&F FC. Algemeen directeur Edwin van der Sar zette vandaag zijn handtekening onder een vijfjarige samenwerkingsovereenkomst.

Guangzhou R&F, niet te verwarren met topclub Guangzhou Evergrande die de afgelopen zeven jaar kampioen van China werd, wil met hulp van Ajax de beste jeugdopleiding van het Aziatische land ontwikkelen. De Amsterdamse club verdient in totaal 10 miljoen euro met deze deal.

Ed Engelkes gaat het project aansturen. De oud-trainer van de vrouwen van Ajax wordt technisch directeur van Guangzhou R&F. De 53-jarige Engelkes neemt een aantal trainers van Ajax mee die de filosofie van de Amsterdamse club gaan overbrengen op de Chinese stafleden en jeugdspelers.

Ajax en Guangzhou R&F hebben naar elkaar al de intentie uitgesproken het contract met vijf jaar te verlengen als de samenwerking bevalt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden