Ajax-PSV staat in het teken van zorgen en twijfels

Ajacieden grijpen naar hun hoofd na een gemiste kans. De Amsterdammers werden woensdag voor de beker uitgeschakeld door Volendam. (ANP)

De topper Ajax-PSV, morgen in de Arena, is op voorhand verbleekt. Dat past in deze magere tijden voor het Nederlandse voetbal.

In de ban van zorgen en twijfels maken de twee beste Nederlandse ploegen van de afgelopen jaren, Ajax en PSV, zich op voor hun eerste onderlinge duel van dit seizoen, morgen in de Arena. Het zijn ook in breder perspectief magere voetbaltijden, in nationaal opzicht dan. Europese zeges van de zes clubs die Nederland in de internationale arena mogen vertegenwoordigen, zijn voorlopig uitzonderingen.

De vijf representanten in het Uefa Cup-toernooi speelden tot dusverre in de groepsfase in totaal negen wedstrijden, waarvan er liefst zeven werden verloren. Voor Feyenoord en Heerenveen dreigt na twee nederlagen al uitschakeling. Hetzelfde geldt na drie verliespartijen voor PSV in de Champions League, al past in dat geval de nuancering dat de landskampioen een ongewoon zware loting trof.

Op de Uefa-ranglijst, die over de afgelopen vijf seizoenen wordt opgemaakt, handhaaft Nederland zich vooralsnog op de achtste plaats. Maar op de lijst van dit seizoen wordt de vijftiende plaats ingenomen, onder Slowakije en net boven Wit-Rusland en Polen.

Dat zegt op zich niet alles over het Nederlands voetbal in de meest algemene zin. Dat enkele spelers voor internationale topclubs uitkomen, vijf zelfs voor de Spaanse kampioen Real Madrid, mag trots stemmen. Toch valt ook hierbij inmiddels een kanttekening te plaatsen. Ook Real ondervindt nu de eenzijdigheid van hun kwaliteiten waarmee Oranje, aanvallend beloftevol en verdedigend matig, al langer kampt.

Zo zijn er nogal wat haken en ogen aan te stippen, en dan wacht morgen een op voorhand verbleekte topper. Dat past wel in het brede beeld, zou zuur kunnen worden gesteld. Ajax is aangetast door een vloed aan blessures, PSV raakte verzeild in een dwaaltocht. De beide topclubs hebben problemen van uiteenlopende aard bij een omslag die aan de hand een nieuwe trainer moet worden gemaakt.

Ajax-coach Van Basten koos onmiddellijk voor jongere spelers en hij stootte aankopen uit de B-categorie af. Dat ligt in de lijn van de enig denkbare middelen tegen de uitholling van het vaderlandse voetbal door de uittocht van talent: een goede jeugdopleiding en scouting. Maar door de blessures, waarvan die van spits Huntelaar nu het zwaarst weegt, en toch ook door de onervarenheid van Van Basten kon er nog weinig inhoud aan de koerswijziging worden gegeven.

PSV beleefde mede dankzij Latijnse connecties rijke jaren met in het Nederlandse voetbal doorgaans zeldzame elementen als strijdbaarheid en standvastigheid. Maar vroeg of laat is zelfs bij de grootste clubs een terugval onvermijdelijk, en daar komt bij dat de huidige selectie van PSV een andere signatuur heeft. Dat laatste is mede een gevolg van de breuk met een spelersagent die te diep in de boezem van de club was doorgedrongen.

Op langere termijn kan dat goed blijken voor PSV, dat intern schoon schip heeft gemaakt. Maar op de korte termijn wreekt zich de afname in kwaliteit, die in de voorbije weken nog werd geaccentueerd door het geschuif met spelers van trainer Stevens. Zo kan het in deze kwalitatief bedenkelijke tijden gebeuren dat Ajax vóór de eerste traditionele topper van het seizoen acht verliespunten heeft, en PSV zelfs al twaalf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden