Ajax pakt gesubsidieerde ’sfeermakers’ aan na spandoek

De jonge supporters van Ajax op vak 410 staan voor een ’ludieke, kritische maar vooral positieve manier van ondersteuning’. Zonder hun ’sfeeracties’ wordt het ’kil en saai’ in de Arena, vinden zij zelf.

Vak 410 loopt, niet voor het eerst, uit de pas sinds daar zondag bij Ajax – Feyenoord een spandoek werd ontrold dat het bombardement uit de Tweede Wereldoorlog op Rotterdam moest voorstellen. Hetzelfde moment werd in hetzelfde vak een rookpot ontstoken, waardoor vette rookwalmen neerdaalden op het veld en op de tribunes.

De feestvarkens mochten heel lang op kosten van Ajax sfeer in de Arena creëren. Maandag al sprak Ajax zijn ’afschuw’ uit over het pijnlijke en kwetsende spandoek. De directie kondigde meteen enkele maatregelen aan. De voornaamste ervan zijn dat Vak 410 voor de rest van dit seizoen verstoken blijft van ’georganiseerde sfeeracties’ en dat daarnaast wordt bekeken of de daders achterhaald kunnen worden.

Vak 410 is hierover ontstemd en keurde gisteren in een verklaring het spandoek bij de, door hen zo genoemde, wedstrijd ’Ajax - kakkerlakken’ af. De fans dringen aan op een gesprek met de Ajaxleiding dat de lucht moet zuiveren en de schade beperken.

Of Ajax hieraan tegemoet komt valt te bezien, maar een reactie moet nog komen. Een vorm van excuus aan Rotterdam is tot dusver achterwege gebleven.

Het was zondag niet het enige incident dat de klassieker devalueerde. Feyenoordfans hadden de combitrein nog maar net verlaten, of zij werden met flessen en vuurwerk bekogeld door Ajaxsupporters. Uiteindelijk werden rond het duel negentien vandalen van Ajax opgepakt en raakten drie Amsterdamse agenten gewond. De meeste verdachten zijn vrij en moeten zich in april verantwoorden voor de politierechter. Zeker één blijft vast tot, komende week, snelrecht op hem wordt toegepast.

Ondanks al dit wapengekletter lijkt de kans miniem dat Ajax en Feyenoord een verbod krijgen opgelegd om bij hun onderlinge ontmoetingen eigen fans mee te nemen naar Rotterdam of omgekeerd. Bijna twee jaar geleden dreigden de burgemeesters Cohen en Opstelten beide clubs en de KNVB met een dergelijke sanctie, zodra het binnen een termijn van vijf jaar mis zou gaan.

Toch ging het sindsdien slechts sporadisch goed. April vorig jaar nog werden in Rotterdam 799 Feyenoorders aangehouden. Een aantal klaagde over een slechte behandeling door politie en justitie. Maar hun aangifte ligt al maanden bij justitie in Den Haag. Voor het overige waren het, vooral van Feyenoordzijde, vaak schandelijke spreekkoren die huivering gaven.

Nochtans is de politie na iedere ontmoeting tussen Ajax en Feyenoord dik tevreden, zoals dat ook na rumoerige jaarwisselingen vaak het geval is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden