Ajax op miraculeuze wijze verder

champions league Ajax heeft zich gisteren in Griekenland verzekerd van de laatste voorronde op weg naar het prestigieuze hoofdtoernooi.

PAOK SALONIKI1 AJAX2

Op miraculeuze wijze, en ongetwijfeld ook tot zijn eigen verholen verbazing, kon Ajax zich gisteravond een weg banen naar de laatste voorronde van de Champions League. Met een laat doelpunt liet aanvoerder Klaassen, die voor rust al een strafschop had benut, zijn ploeg ontsnappen bij het voordien uiterst ondoelmatige PAOK Saloniki (1-2).

Hij liet daarmee zijn nieuwe trainer Bosz glimlachen met het gelijk van de winnende coach. Hij had Ajax in een ander systeem laten spelen en al was er veel op aan te merken, het doel werd uiteindelijk bereikt.

Nota bene in een meer verdedigende formatie had Ajax al in de openingsminuten een tegentreffer moeten toestaan, en daarna waren in de eerste helft wonderbaarlijk genoeg zonder schade grote gaten gevallen. Gehaald als een prediker van onvoorwaardelijk aanvallend voetbal, had Bosz verrassend gekozen voor het WK-systeem uit 2014 van Oranje. Daarmee viel hij al vroeg van zijn geloof, en ten overvloede werd aangetoond dat alleen het kwantitatief versterken van de verdediging nog niet tot goed verdedigen leidt.

De Duitse nieuwkomer Westermann was toegevoegd aan de defensie, en voorin moest Ajax het doen met twee tieners, Dolberg en Cassierra. Prompt ging de als dertiger toch ervaren Westermann in de fout na een hoekschop van Rodrigues. Hij had geen contact met Athanasiadis, die de bal achter zijn rug kon intikken (1-0).

Het was niet het laatste moment van vrijheid voor de Griekse aanvoerder, die Ajax naderhand opzichtig spaarde. Athanasiadis werd vrijgespeeld na een vloeiende aanval over links. Doelman Cillessen verrichtte een belangwekkende redding. Nogmaals dook Athanasiadis in alle ruimte voor hem op, nadat de gehele speelhelft van Ajax open had gelegen, en nu rondde hij zwak af.

PAOK kreeg nóg een grote kans, na een fout nu van Cillessen. Sjakov schoof de bal echter naast het doel.

Ajax speelde traag en doorzichtig en kon voorin niets uitrichten, maar de tegenstander stak de helpende hand toe. In de slotfase van de eerste helft trok Leovac verdediger Viergever naar de grond, na een vrije trap van Gudelj. De Engelse arbiter Taylor aarzelde niet, aanvoerder Klaassen benutte de strafschop en zorgde voor een onwerkelijke ruststand (1-1).

Het bleek nauwelijks een impuls voor Ajax, dat zijn weg moeizaam vervolgde, met tal van onnauwkeurige passes. Doordat ook PAOK meer en meer door zijn ondoelmatigheid werd geremd, ontstond een patstelling, waarin aan weerszijden geen kansen werden gecreëerd. Ajax-coach Bosz verving Dolberg door El Ghazi, maar hij liet het vooraf gekozen systeem intact.

Na opnieuw weifelachtig verdedigen bij Ajax, ook weer van Westermann, kopte invaller Mystakidis de bal op de lat. Zo ontsnapte Ajax voor bepaald niet de eerste keer, en evenals in de eerste helft kon het plots aan de overzijde de vuist ballen. Na een van de weinig geslaagde voorzetten van vleugelverdediger Dijks belandde de bal na een duel tussen El Ghazi en Leovac voor de voet van Klaassen, de aanvoerder die met een volley toesloeg (1-2) en zich daarmee van grote waarde toonde, op een verder niet te beredeneren avond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden