Ajax mist spelers met flits in de benen

Landskampioen acteert ondraaglijk steriel, ook tegen hekkensluiter

AMSTERDAM - AJAX 0 - RKC 0

De kampioen van Nederland kon zaterdagavond in eigen stadion niet winnen van de hekkensluiter, en dat was niet iets om heel vreemd van op te kijken. Dat Ajax slechte wedstrijden tegen laagvliegers uiteindelijk nog wel wint, is in de onpeilbare eredivisie ook al geen wetmatigheid meer. Het langzamerhand ondraaglijk steriele Ajax kon tegen RKC niet één rake stoot uitdelen en de even volhardende als onhandige tegenstander gleed ook zelf niet uit, wat toch vaak op zo'n lange avond ergens wel een keer gebeurt.

Zo werd het 0-0 in de Arena, werd er halverwege en na afloop wat gefloten, en trok het publiek daarna toch bovenal berustend huiswaarts. Ajax heeft alweer veertien verliespunten. Je zou kunnen zeggen dat de fans in deze tijd van het jaar niet beter weten. In de eerste twee volledige seizoenen van Frank de Boer als hoofdtrainer was het in dit stadium nauwelijks anders: in 2011 had Ajax in dit stadium één punt meer dan nu, vorig jaar zelfs nog een punt minder.

Opvallender is een vergelijking met het seizoen 2010-2011, waarin de revolutie van Johan Cruijff uitbrak en De Boer het halverwege overnam van Martin Jol. Onder diens leiding nog had Ajax toen na elf ronden vijf punten meer dan nu - het zij slechts geconstateerd. De revolutionairen zullen dit wegwuiven. Het onder Jol steeds opportunistischer spel was ver afgedreven van de Ajax-normen, betogen zij dan, en die zijn in ere hersteld - althans, de intentie ervan. Het eerste mag waar zijn, het tweede is steeds moeilijker staande te houden.

Ajax speelde in de voorgaande kampioensjaren al niet opwindend, en nu is het met een verzwakte selectie nog een slagje minder. Cruijff dacht onlangs het euvel te kunnen benoemen: de verdedigers bouwen het spel op, analyseerde hij, en dat moeten de middenvelders doen. Zaterdag werd nog eens onderstreept dat het zo simpel toch niet kan zijn. Met Blind opnieuw als eerste verdeelstation op het middenveld kwam de bal gerust daar waar Cruijff hem wil zien, maar een vervolg bleef uit - en al helemaal een snel en verrassend vervolg.

Dat lijkt eenvoudig te verklaren: Ajax heeft geen spelers met een flits in de benen, en zeker geen intelligente. Ook tegen RKC stonden twee Deense tieners op de vleugels opgesteld: op links het vooral weinig verfijnde talent Fischer en op rechts Andersen, die als middenvelder niet over de explosiviteit van een flankspeler beschikt. Ajax, oerclub van het vleugelspel, heeft geen geschikte rechterspits en een linkerspits die in niets doet denken aan de karakteristieken die daar ooit voor golden.

Drie kopballen van spits Sigthorsson, waarvan één merkwaardige op de paal, en wat schoten - tot meer was Ajax werkelijk niet in staat tegen het amechtig verdedigende RKC. De Boer had middenvelder Schöne rechts in de verdediging opgesteld, nadat hij de ver teruggevallen Van Rhijn daar al twee keer had vervangen. Het is (na het schuiven met Blind) het volgende lapmiddel waarvan voor De Boer en Ajax structureel heil niet mag worden verwacht - en niet alleen omdat Schöne zaterdag alweer geblesseerd moest uitvallen.

Voor RKC was Braber in de slotfase nog dicht bij een doelpunt, en eerder was een kansrijke uitbraak op kenmerkend onbeholpen wijze uitgespeeld. Maar het meevalletje was zo al mooi genoeg voor coach Erwin Koeman, en het was hem ten zeerste gegund, de gelauwerde oud-international die zich moet behelpen met een uiterst mager, ogenschijnlijk bijeengeraapt team. Daarvan kon Ajax dus niet winnen en De Boer, die zijn ploeg na de voorgaande duels met FC Twente (1-1) en Celtic (2-1) nogal gekleurd had beoordeeld, noemde het spel nu weer reëel 'traag en niet goed genoeg'. Hij kon weinig anders. Zoals hij, om de moed erin te houden, ook weinig anders kon dan een incident te suggereren. Maar dat wordt tegengesproken, en met de week meer, door de cijfers ¿ die van Ajax en die over de hele breedte in de armzalige eredivisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden