Ajax maakt broze indruk

Diep weggedoken in de schaduw van de gewezen concurrenten Feyenoord en PSV zette Ajax gisteravond weer een ondefinieerbare stap in de ontwikkeling die het contact met de top ooit zou moeten herstellen.

Ook in Sittard, waar Fortuna met 0-3 werd verslagen, riep de broze ploeg van trainer Adriaanse vele vragen op. De enige vooruitgang waarvan vanuit Amsterdamse perspectief kon worden gesproken, was die op de ranglijst. Ajax klom naar de derde plaats door de zege, de vierde dit seizoen in een uitwedstrijd - het zegt veel over Ajax dat die telling nog zo eenvoudig kan worden bijgehouden.

Fortuna werd weer teruggeworpen in de degradatiestrijd na twee hoopgevende duels, tegen Roda (1-0) en De Graafschap (0-0). Het reeksje van vier punten bleek geen bron van inspiratie voor de Limburgers, die zich gedwee lieten slachtofferen.

Bij gebrek aan interessante ontwikkelingen ging de aandacht uit naar twee verguisde voetballers die elkaar gisteren op het middenveld af en toe tegenkwamen. Bij Ajax mocht Witschge, eind november voor het laatst eenmalig actief, weer eens opdraven dankzij een enkelblessure van Van der Vaart.

Witschge onderscheidde zich met een geraffineerde pass op Wamberto, waarmee de eerste Ajax-treffer werd ingeleid, en met een vrije trap waaruit invaller Cruz het derde doelpunt inkopte.

Maar veel meer dan de routineus uitgevoerde specialiteitjes werd er ook van hem niet vernomen. Zolang Ajax en Witschge om welke onduidelijke reden dan ook nog met elkaar verder willen, zal de vertragende kunstjesvoetballer zich waarschijnlijk tevreden moeten stellen met incidentele en vreugdeloze partijtjes als die van gisteren.

Bij Fortuna doolde Van Halst rond op het middenveld, tot wanhoop gedreven tegen de club die dit seizoen geen prijs meer stelde op zijn diensten. Aan zoete wraak kwam Van Halst niet toe. Onversaagd doch machteloos leverde hij strijd als spil van een rammelend en kwetsbaar team.

Het zal afgezaagd zijn en de betrokkenen mogen er doodmoe van worden, en toch zij het maar weer eens gesteld: wat wordt er in Nederland veelal ondermaats verdedigd. De stelling werd gisteren in Sittard op soms ergerlijke wijze bevestigd door twee ploegen die zich bij voortduring aan elementaire fouten bezondigden.

De Fortunezen maakten het wel erg bont. Ongecoördineerd en met trillende benen wachtten ze de aanvallers van Ajax op en met de 0-2 achterstand halverwege mochten ze van geluk spreken. Met name Machlas, de Griek die de treurnis van vorig seizoen alweer zo vaak nabij lijkt, mochten de Limburgers dankbaar zijn.

Galasek opende de score al in de tiende minuut met een schuiver, nadat de door Wamberto voorgetrokken bal niet afdoende was weggewerkt (0-1). Potsierlijker was de totstandkoming van de tweede Amsterdamse treffer. De toch ervaren Fortuna-aanvoerder Roest liet zich de bal ontnemen door Wamberto, waarna Van der Gun raak schoot (0-2).

Veel beter dan de verdediging van Fortuna was de laatste lijn van Ajax er niet aan toe. Adriaanse had geen orde op zaken kunnen stellen na de bedenkelijke opvoering van vorige week tegen Willem II, toen Ajax een zeer poreuze indruk had gemaakt.

De verdedigers van Ajax, het bewierookte talent Chivu incluis, gingen in opbouwend opzicht slordig te werk. Ze slaagden er tevens niet in de gelederen te sluiten. Open kansen waren in de eerste helft aan Hamming, bediend door Van Halst, en Heering niet besteed.

Maar het was weer eens zo'n avond waarop Ajax zich in al zijn onbezonnenheid veel kon permitteren. Slechts voor Machlas gold dat niet. De spits werd na rust vervangen door de jonge Cruz. De invaller scoorde wél, met het hoofd (0-3).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden