Ajax loopt over Fortuna heen

AMSTERDAM - De krul in de bovenhoek was onberispelijk. Frank de Boer - dit seizoen nog weinig doortastend met zijn vrije trappen - besloot tegen Fortuna Sittard in de zestiende minuut weer eens een weergaloze act uit zijn toverdoos te halen. Doelman Arno van Zwam stond aan de grond genageld bij het schot van twintig meter. Zijn medespelers snapten op hetzelfde moment de consequentie. De missie in De Meer was op slag tot mislukken gedoemd: 4-0.

ERIC HORNSTRA

Ajax-Fortuna was het verhaal van een gijzeling. Geen gijzelingsdrama, daarvoor ontbrak de spanning. Bovendien was de Amsterdamse bende niet echt uit op bloedvergieten. De op het hoogste niveau onervaren Limburgers kregen van de lijstaanvoerder geen enkele bewegingsvrijheid en waren voor hun acties aangewezen op een kwart van het speelveld. De gegijzelden schikten zich vanaf de eerste minuut in hun bescheiden rol. Dat leek verstandig. De verrassende prestatie van Volendam in het seizoen '93-'94 moet de Fortunezen tijdens de voorspreking door het hoofd gespookt hebben. Onder regie van Wim Rijsbergen presteerde die club het een thuiswedstrijd in het Olympisch Stadion via een enkele counter van Obdam te beslissen.

Een kwartier lang mocht de promovendus de illusie koesteren de avond schadevrij door te komen. Voor de gelegenheid had trainer Pim Verbeek zijn gebruikelijke 4-4-2 - met zowel de verdedigingslinie als het middenrif op één lijn naast elkaar - losgelaten. Spits Ricksen mocht gisteren de halflinie assisteren. Het maakte de landskampioen weinig uit; ook tegen de getalsmatige overmacht op het middenveld kon Ajax vrijuit combineren. Tot echte uitgespeelde kansen kwamen de Amsterdammers echter niet.

Dat veranderde nadat Frank de Boer het geschenk van scheidsrechter Jef van Vliet - hij oordeelde wel heel gemakkelijk dat Litmanen foutief geblokkeerd werd - verzilverde. Ajax was heel even gretig en voerde in een tijdsbestek van negen minuten de marge op naar drie doelpunten, steeds uit dode spelmomenten. Kanu werd met zijn dertig centimeter extra lengte geen strobreed in de weg gelegd bijn een hoekschop van Overmars en Ronald de Boer liet Van Zwam kansloos met een schuiver van grote afstand. Daarmee was de koek op.

Tot de 84ste minuut, toen Musampa in de weinige minuten die hem gegeven waren, besloot de kracht van Ajax' jeugdopleiding te illustreren. Hij zette twee verdedigers voor schut en stelde met een wippertje Overmars in staat de eindstand op 4-0 te brengen. En tegenslag was er voor de Amsterdammers. Jari Litmanen maakte slechts 27 minuten mee. Zijn nieuwe blessure komt, nu de Champions League van start is gegaan, zeer ongelegen.

Het Amsterdamse publiek is hard toe aan de confrontaties met de echte concurrenten. Het doelsaldo van Ajax oogt dan wel perfect, boeiende veldslagen zijn er nog niet geweest. Tegen FC Utrecht, NEC, Sparta en Go Ahead kon Ajax met de voet op de rem de negentig minuten volmaken en de wedstrijd tegen Fortuna was de nummer vijf in de weinig schokkende rij. Michael van Praag laat niet na te betogen dat het aantal betaald-voetbal-organisaties in Nederland omlaag moet. De Ajax-voorzitter heeft slechts het oogmerk meer ruimte op de volle agenda te krijgen, maar lijkt, zij het op andere wijze, gelijk te krijgen. In de eredivisie zijn momenteel slechts zes, zeven clubs in staat de top bij tijd en wijle te weerstaan, het resterende contingent dient als noodzakelijke garnering. Het geroep om een topdivisie van plusminus tien bvo's zou, bij een verder uit elkaar groeien van de krachtsverschillen, wel eens serieuze vormen kunnen aannemen.

Enig geduld

De avond in De Meer zal bij de Fortunezen geen psychische schade hebben toegebracht. Met blessures voor de dragende spelers Ruud Kool, Jurgen Dirkx en topschutter Robert van der Weert zal coach Pim Verbeek voorlopig enig geduld moeten betrachten. Handhaven is het parool en daarin heeft de Limburgse ploeg een goede staat van dienst. Fortuna'54 bivakkeerde van 1955 tot 1969 in de hoogste klasse en onder de naam Fortuna Sittard werd daar een periode van '82 tot '93 aan vastgeknoopt. Een heen-en-weer bezitten ze in Sittard kennelijk niet. Verbeek heeft zijn doelen duidelijk ogen. Hij lepelde en passant de namen van de volgende tegenstanders op: “NEC, Sparta en Go Ahead. Dat zijn de duels waar we moeten scoren. Daarom heb ik mijn spelers op het hart gedrukt er geen schoppartij van te maken, niet te hard de duels in te gaan.”

Een begrijpelijk maar betreurenswaardig citaat. De 19000 toeschouwers werden er niet wijzer van, de competitie is er niet mee gebaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden