Ajax laat PSV gedesoriënteerd achter

Landskampioen slaat forse kloof met concurrentie en is dicht bij derde titel op rij

HENK HOIJTINK

EINDHOVEN - PSV 2 - AJAX 3

Op weinig verhullende wijze kruisten elkaar gistermiddag in Eindhoven de meest in het oog springende lijnen van dit voetbalseizoen, waarmee prompt de waarschijnlijk beslissende slag werd geslagen. Bepaald niet op de toppen van zijn kunnen, maar volgens al langer herkenbare spelpatronen verwijderde Ajax zich van PSV, dat het bewogen topduel gedesoriënteerd en verbrokkeld beëindigde. In de scherpste contouren werd daarin de mislukking uitgebeeld van een seizoen, waarin in Eindhoven nooit een vaste hand kon worden ontdekt - niet binnen en niet buiten het veld.

Met een 2-3 zege sloeg Ajax een kloof van zes punten met PSV, en vijf met de nieuwe naaste achtervolger Vitesse, en werd de gelouterde trainer Advocaat in diens nadagen met lege handen achtergelaten. Zijn missie om PSV in het jubileumjaar van het honderdjarig bestaan de titel te bezorgen mag als mislukt worden beschouwd - en een verrassing kan dat al lang niet meer zijn. Het demasqué had zich al afgetekend in een turbulent seizoen met tal van incidenten, waarin Advocaat zijn spelersgroep in zowel disciplinair als speltechnisch opzicht nimmer langdurig en zichtbaar in zijn greep heeft gehad.

Gisteren voltrok zich, na al zeven competitienederlagen, dan de fatale ondergang van PSV als een ploeg zonder sturing, zonder idee. In het veld sneuvelde ook aanvoerder Van Bommel, als de tweede mannetjesputter die vóór dit seizoen was teruggehaald juist om de labiliteit weg te nemen. Daarentegen glorieerde een trainer, Frank de Boer, die zijn ploeg naar een vastomlijnd idee heeft geformeerd en voor wie nu nota bene zijn derde achtereenvolgende landstitel lonkt. Met de opnieuw onberispelijke Deense controleur Poulsen én aanvoerder De Jong, die nimmer voor Oranje's steeds wanhopiger reserve-aanvoerder Strootman terugdeinsde, beschikten De Boer en Ajax over het stevigste blok op het middenveld, de zone juist waar PSV naar veler verwachting vóór dit seizoen de lakens zou uitdelen.

Afgemeten kondigde Advocaat zijn vertrek aan, door te bevestigen dat hij weg is als PSV geen kampioen wordt. De in vele opzichten allengs ongelukkiger Van Bommel ¿ aan de bal soms en in bredere zin als kapitein zonder grip in een gauw versplinterende ploeg ¿ zou gisteren zijn laatste topwedstrijd gespeeld kunnen hebben. Voor de gescalpeerde krijgers wordt het nog een heel karwei om de krachten, of wat daarvan over kan zijn, te bundelen voor de resterende belangen: de strijd om de tweede plaats en toetreding tot de voorronden van de Champions League, en de bekerfinale tegen AZ.

Zo luidde de kille en onvermijdelijke balans na een middag, waarop aanvankelijk nog de suggestie van een evenwicht was gewekt tussen de vaste speelwijze van Ajax en de laatste restjes van goeddeels geforceerde geladenheid van PSV. Trainer De Boer had het speelplan gekopieerd waarmee onlangs FC Twente in toen nog een topduel was verslagen (0-2), met de oorspronkelijke middenvelder Schöne als valse vleugelspits. Uit diens positiewisselingen met vooral aanvoerder De Jong, in de zone van de defensief kwetsbare PSV-linksachter Willems, ontstond niet geheel toevallig het eerste doelpunt van de middag. Spits Sigthorsson kon de door Schöne opgebrachte en door Van Bommel ongelukkig bij hem bezorgde bal plots intikken (0-1).

In het slotgedeelte van de eerste helft had PSV nog kunnen terugslaan, na een in het Ajax-spel toch ook ingebakken hapering. De frêle Eriksen had zich in het hart van het veld laten aftroeven door Strootman, die een krachtige tegenstoot regisseerde. Wijnaldum en Strootman zelf brachten de bal daarin bij Lens, die simpel kon afronden (1-1).

Maar uiteindelijk wogen de kwaliteiten van Eriksen beduidend zwaarder, én de onuitroeibare verdedigende missers van PSV. Al vroeg in de tweede helft lag het rechterverdedigingsblok van PSV volledig open, en daar wist Eriksen wel raad mee (1-2). Nadat PSV nog hoop dacht te kunnen putten uit Lens' tweede intikker (2-2), na een vrije trap van Mertens op de paal, wreekten zich opnieuw de gebreken in de laatste lijn - nu op de pijnlijkst denkbare wijze. Als vervanger van de al op zijn benen tollende Willems stuntelde Pieters in een sprintduel met Ajax-invaller Boerrigter, die daardoor tot zijn verbazing aan een eenvoudig rollertje al genoeg had voor een treffer van het grootste gewicht (2-3).

Aan de overzijde was het verschil óók uitgebeeld door steeds vasthoudender Ajax-verdedigers als vooral Alderweireld en Blind. Ze zijn stuk voor stuk vooruitgegaan en dat is van geen PSV'er te zeggen, aan het eind van een seizoen aan de hand van één van Nederlands meest gerenommeerde trainers. Treffender kan het falen van Dick Advocaat niet worden weergegeven, nog vóór zijn laatste weken als PSV-trainer ¿ in het vijfde seizoen in Eindhoven zonder titel.

Advocaat maakt gelaten indruk en is bijna weg
PSV-trainer Advocaat werd na de nederlaag tegen Ajax gevraagd of hij de handdoek zou werpen. "Als we geen kampioen worden, ben ik weg", antwoordde hij, en daarmee was genoeg gezegd.

Evenals het PSV-publiek maakte Advocaat een gelaten indruk. "Het was een terechte overwinning voor Ajax", oordeelde hij. Ajax-coach De Boer had aangestipt dat beide ploegen door de belangen 'vrij angstig' hadden gespeeld. "Waarom weet ik niet, maar we oogden niet fris", zei Advocaat. "Door va banque te spelen en niet door uitstekend spel kwamen we nog terug tot 2-2. Dan hoop je met opportunisme nog iets te kunnen bereiken, maar dan geven we het weer weg."

Pijnlijk voor PSV was de analyse van De Boer dat Ajax niet eens goed had gespeeld. "Na de 1-2 was PSV rijp voor de slacht, maar soms konden we de bal niet eens twee keer naar elkaar spelen. Dan moet je aanvoelen dat je de tegenstander kapot kunt spelen."

Desondanks was De Boer uiteraard tevreden. "Er zijn nog twaalf punten te verdelen, maar we hebben een heel belangrijke stap gezet."

Of de PSV'ers zich nog kunnen opladen voor de strijd om de tweede plaats en de bekerfinale? "Ze zullen wel moeten", zei Advocaat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden