Ajax laat klassiek spel zien bij NAC

Kampioen voldoet aan de nationale norm

NAC 2 AJAX 5

Na het dieptepunt in de wonderlijk genoeg gewonnen 'klassieker' bij Feyenoord (0-1) hervond Ajax zaterdagavond alweer de koers die coach De Boer voor ogen staat - en die in eigen land tot de hoogste prijs zou kunnen leiden. Zodra Ajax onder de maat blijft, zoals vorige week in Rotterdam in extreme mate, waarschuwt de na vier achtereenvolgende titels onverminderd veeleisende De Boer dat slechts één criterium kan tellen: de kampioensnorm. Daaraan werd in Breda dan toch weer voldaan.

Bij NAC boekte de kampioen van Nederland een regelmatige zege (2-5) met over het algemeen verantwoord en voorwaarts gericht combinatiespel. De feitelijk al afgeschreven spits Sigthorsson verschafte zichzelf een impuls - of althans wat dat zou kunnen zijn - met drie treffers.

Dat hoeft voor de langere termijn niets te betekenen: Ajax wilde hem vóór dit seizoen niet voor niets van de hand doen. Maar er werd op z'n minst mee aangetoond dat de IJslander op het begrensde Nederlandse niveau van (enige) waarde kan zijn, en in bredere zin kon het veldspel van Ajax bekoren - beoordeeld dan naar de nationale maatstaven, die de strengste niet kunnen zijn.

De Boer had zijn spelers beelden laten zien van de wedstrijd tegen Feyenoord om aan te geven waar en wanneer ze de druk van de felle rivaal met soepel spel aan de bal hadden kunnen breken. Dat kan hij altijd zo simpel laten klinken, en niet zelden kan de indruk ontstaan dat hij als oud-voetballer daarmee te veel vraagt van onvermijdelijk minder getalenteerde voetballers. Maar zaterdag ging de bal bij Ajax dan toch redelijk snel van voet tot voet, met driehoekscombinaties die voor de coach abc'tjes zijn.

Daar konden nog genoeg kanttekeningen bij worden gemaakt, bovenal dat de oppositie van modaal niveau was. Maar de Ajacieden vonden elkaar makkelijk en, dat bovenal, ze bedienden zich niet van het oeverloze rondspelen, waarvoor ze in toenemende mate en met recht werden bekritiseerd. Klassieke doelpunten, een voor het doel krachtig afgeronde authentieke voorzet bijvoorbeeld, die waren bij Ajax niet of nauwelijks meer te zien, kon een van de kritiekpunten zijn. Maar zaterdag viel er dan toch zo één, een met de binnenkant als het ware door Sigthorsson in het doel geslagen voorzet van verdediger Boilesen - en het doelpunt stond niet op zich.

Het was de eerste treffer geweest van Sigthorsson (0-2), die NAC-doelman Ten Rouwelaar daarna nog tweemaal in de korte hoek verraste (0-3 en 2-5). Ajax was op voorsprong gekomen door toedoen van verdediger Van Rhijn, die de traptechniek als zijn nieuwe specialiteit na een doeltreffende vrije trap tegen Feyenoord opnieuw had getoond, nu met een gericht schot na een hoekschop (0-1). In de tweede helft kon nog een Ajax-verdediger toeslaan, Veltman, die de bal in het doel liep nadat de bal na een hoekschop van invaller Kishna door Klaassen was doorgekopt (1-4).

Bij 0-3 had Sigthorsson nog een strafschop gemist, na een overtreding van De Kamps op Andersen. Maar de avond was mooi genoeg voor de IJslander, en over de tegentreffers, beide van Perica, hoefde De Boer niet te zeuren. Het waren doelpunten van het soort dat eens kan vallen, en zowel bij 1-3 als bij 2-4 zorgde Ajax er snel genoeg voor dat NAC zich geen verdere illusies hoefde te maken.

Zo klaarde Ajax een nationale klus aan de vooravond van het vervolg van de Champions League, morgen op Cyprus tegen Apoel Nicosia. Of dan het spel van zaterdag en de drie treffers van Sigthorsson nog iets waard zijn, is altijd weer de vraag, maar dat kan binnen de landsgrenzen aan dat spel en die doelpunten op zich niets afdoen.

undefined

Bus te laat in Breda

NAC - Ajax begon zaterdagavond een kwartier later dan gepland. De spelersbus van Ajax was pas een halfuur voor het geprogrammeerde aanvangstijdstip, 18.30 uur, bij het stadion gearriveerd. De aanklager betaald voetbal gaat onderzoeken of Ajax door eigen schuld te laat arriveerde.

Ajax ondervond veel hinder van wegwerkzaahheden aan de A27, die van tevoren waren aangekondigd. De ploeg was extra vroeg naar Breda vertroken. "Dit is misschien niet handig van ons", erkende trainer De Boer. "Maar de politie raadde ons ook af om over Rotterdam te rijden. Dat vonden ze niet verstandig omdat de combibussen met fans van Feyenoord naar Deventer vertrokken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden