Ajax is landskampioen, maar er is voor Ten Hag nog genoeg werk in Amsterdam

Het minder getalenteerde PSV kon lang bijblijven, en dat zegt iets over Ajax als kampioen. Voor de trainer is er nog genoeg te doen.

De beste voetballers van het land, die van Ajax, lieten zich woensdagavond dan toch tot de kampioenen van Nederland kronen. Ze gingen gaandeweg dit seizoen ook de beste ploeg vormen, en zo is er op de landstitel van Ajax weinig af te dingen. Nou ja, dat het in verscheidene linies duidelijk minder getalenteerde PSV nog lang kon bijblijven, zegt in alle aangezwollen jubel óók iets over Ajax.

De nieuwe kampioen, de grootste en verreweg rijkste club nu van het land, leed in de tweede competitiehelft niet minder dan elf verliespunten: drie nederlagen en een gelijkspel. Ze waren niet of nauwelijks toe te schrijven aan de inspanningen in de prachtige Champions League-campagne. Alleen van Heracles werd verloren in de dagen rond een Europees duel, tegen Real Madrid.

Verschil

Het verschil was lange tijd simpelweg nog groot tussen de teamprestaties in Europa, van een onder de hoede van de aanvankelijk bekritiseerde trainer Ten Hag groeiende eenheid, en de minder aansprekende (en vaak toch gewonnen) wedstrijden in Nederland. Ajax moest na vier jaren van droogte kampioen worden: in die missie slaagden Ten Hag en de spelers. Toch schrijnt de dramatische uitschakeling tegen Tottenham Hotspur als een open wond, zoals de altijd ruiterlijk formulerende Frenkie de Jong het zei.

Dat is begrijpelijk. Het kampioenschap is zoet voor de fans, voor de spelers is het leuk om een feestje te vieren en voor de club is het kampioenschap het portaal (met niet de zwaarste voorronden) naar nieuw Champions League-voetbal. Maar zo bijzonder kan déze titel in het kleine Nederland nu ook weer niet zijn voor de beste voetballers, voor de grootste club die ook nog eens fors in zijn selectie investeerde, voor spelers die Real Madrid en Juventus overtroefden – een van hen, De Jong, al zo goed geacht dat hij aan Barcelona is verkocht.

Laten we voor een klinische analyse even terughalen wat een van de voornaamste doelen van trainer Ten Hag was. Hij werd begin 2018 door Ajax gehaald, zo benadrukte hij ook zelf herhaaldelijk, om iets te veranderen, om iets te brengen waarin Ajax tekortschoot: weerbaarheid, in één woord.

Ajax is weerbaarder geworden, zeker ook door een evenwichtiger leeftijdsopbouw. Heel soms in Nederland en zeker in Europa zijn er (gedeelten van) wedstrijden geweest waarin Ajacieden schouder aan schouder streden. Maar kijk juist naar de competitiewedstrijden waarin na de winterstop puntenverlies werd geleden. Daarin speelde Ajax niet een keer wat minder, wat altijd kan. Nee, Ajax liet het daarin volledig afweten, ook de voor sturing gekochte spelers.

Krediet

Hoe wrang ook, de uitschakeling tegen Tottenham Hotspur kan in dat perspectief worden bezien. Ajax vocht tot het bittere einde, daar lag het niet aan. Maar het gaf een opgetelde 3-0 voorsprong in één helft weg, óók door naïviteit in de aanloop naar de eerste tegentreffer waarmee de tegenstander ongedachte hoop werd geboden. Dan kan toch gesteld worden dat Ajax daarin niet weerbaar (genoeg) was in de zin van: niet berekend op de internationale eisen.

Ten Hag verdient voor het kampioenschap hetzelfde krediet als Guardiola voor dat van Manchester City, Tuchel voor dat van Paris Saint-Germain en Valverde voor dat Barcelona: trainers die met de beste spelers van het land kampioen werden en die daar natuurlijk een aandeel in hadden. Maar het is, juist gezien de haperingen, overtrokken om hem nog meer toe te dichten.

De weerbaarheid van Ajax kan nog altijd beter – er is voor Ten Hag nog genoeg werk in Amsterdam – en PSV heeft meer creativiteit nodig. Ingewikkelder hoeft de conclusie niet te zijn na een seizoen waarin de verschillen nooit zo groot waren als ze soms misschien aanvoelden.

Lees ook:

Daley Blind moet altijd extra knokken om te overtuigen

Een leiderstype? Van zichzelf is hij dat niet, zegt Ajacied Daley Blind. ‘Maar ik ben het wel geworden.’

Mourinho en Van Gaal schetsen het aloude beeld: het was te naïef geweest bij Ajax

Alsof ze in de tweede helft tegen Vitesse speelden, in hun eigen competitie. Dat zei ­José Mourinho woensdag op die dramatische avond over Ajax.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden