'Ajax heeft plicht om belegger te informeren'

VEB neemt geen genoegen met afhoudend standpunt van beursgenoteerde club

Zolang de voetbalclub Ajax een aan de beurs genoteerde onderneming is, zal Ajax zich ook naar de regels die horen bij die notering dienen te gedragen. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), de belangenvereniging van beleggers, vindt dat Ajax zich niet aan de spelregels houdt en overweegt naar de rechter te stappen.

Wat vooral steekt, is dat Ajax weigert op een buitengewone aandeelhoudersvergadering uit te leggen hoe de beursgenoteerde onderneming de crisis denkt op te lossen nu in ieder geval de raad van commissarissen de zetels ter beschikking heeft gesteld. Begin deze week liet Ajax weten dat iedereen op dit moment over voldoende informatie beschikt. Van een buitengewone aandeelhoudersvergadering is pas sprake als de club iets nieuws te melden heeft. "Ajax heeft begrip voor de zorgen die de VEB kenbaar heeft gemaakt", zo stelt de club. Vooral over die zorgen zou de VEB als belangenbehartiger van de beleggers nu juist van gedachten willen wisselen.

De VEB neemt geen genoegen met het afhoudende Ajax-standpunt en zal middels een brief Ajax nog een keer wijzen op de verplichting tot informatie. Mogelijk dat de VEB de komende dagen steun krijgt uit de hoek van toezichthouder AFM. De Autoriteit Financiële Markten laat zich nooit uit over onderzoek naar handelingen van beursgenoteerde bedrijven of het koersverloop, er wordt nu echter gemeld dat 'Ajax de aandacht heeft'.

De VEB verwijt Ajax vooral dat aandeelhouders op verschillende wijzen worden behandeld. Die ongelijkheid in informatiepositie is een doodzonde in beleggersland. Met 73 procent is de Vereniging Ajax de grootste aandeelhouder. Die grootaandeelhouder was de afgelopen weken wel veelvuldig betrokken bij overleg over de koers van Ajax. Immers,drie leden van het bestuur van de vereniging maakten ook deel uit van de inmiddels opgestapte raad van commissarissen. Minderheidsaandeelhouders moesten het zonder die informatie doen. Of de kleine aandeelhouders geld hebben verloren omdat zij minder wisten dan de grootaandeelhouder is niet zo eenduidig vast te stellen. Volgens de VEB is het grillige koersverloop wel een indicatie dat er op zijn minst van "een zekere mate van onzekerheid en onrust onder beleggers sprake was".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden