Ajax heeft in drie weken vrouwenselectie rond

International Daphne Koster dacht: Wat ze ook bieden, ik ga

Het is druk op de kleine parkeerplaats achter het toegangshek van trainingscomplex De Toekomst. Ajax heeft zojuist een middagtraining achter de rug die veel fans trok. Het zijn de laatste restjes zomervakantie. Jongetjes jagen op handtekeningen, meisjes willen op de foto. Trainer Frank de Boer voldoet rustig aan elk verzoek. Derk Boerrigter gaat op de foto voordat hij zijn auto instapt.

Aan de andere kant van het complex traint het vrouwenteam van Ajax. Met een groot positiespel wordt door speelsters met een rood hesje de opbouw van achteruit nagebootst. Het blauwe team oefent het gezamenlijk druk zetten. Vijftien toeschouwers kijken toe. Trainer Ed Engelkes legt het spel voortdurend stil. "Oké, deze bal is gespeeld. Linda, wat wordt nu jouw rol?", vraagt Engelkes aan aanvalster Linda Bakker. Na haar antwoord volgen vragen aan een andere speelster. "Waar ga jij nu druk zetten? Waar mag de bal niet naartoe?" Daarna laat Engelkes verder spelen tot hij het spel weer stillegt.

Het schetst de fase van ontwikkeling waarin zijn team zit. Op 18 mei maakte Ajax bekend in het vrouwenvoetbal te stappen. Het was op hetzelfde moment dat ook PSV aangaf de mogelijkheden van een vrouwenteam te onderzoeken. De grote populariteit van de sport onder meisjes en jonge vrouwen alsmede de start van een gezamenlijke vrouwenvoetbalcompetitie met België, de BeNe League, hadden de clubs over de streep getrokken.

In drie weken tijd stampte Ajax een selectie van 18 vrouwen uit de grond. De 31-jarige Daphne Koster, de aanvoerster van Oranje die al meer dan 120 interlands speelde, was de eerste speelster die kwam. "Op het moment dat Ajax bekendmaakte een vrouwenteam op te richten had ik gelijk zoiets van: wat ze ook bieden, ik ga", zegt Koster.

Ze vertrok bij Telstar. "Het hele vrouwenvoetbal is in ontwikkeling. Dat geldt ook voor overeenkomsten en contracten. Alleen bij FC Twente werken ze op dit moment met contracten. Ik was bij Telstar vrij om te gaan", zegt ze. "Nu ook bij Ajax, er staat wel iets op papier, maar dat is geen contract. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik ook hier meteen weer wegloop, hoor", vervolgt ze lachend. "Bij Ajax kan ik eindelijk aan de slag bij een topclub waar alle faciliteiten goed geregeld zijn. Het voelt als een soort van thuiskomen."

Andere speelsters volgden naar de hoofdstad. Sommigen namen contact op met Koster, om eens te horen hoe het er voor stond bij Ajax, anderen boden zich bij de club aan. Het resulteerde in een bont gezelschap van speelsters die overkwamen van onder meer ADO Den Haag, Telstar, FC Utrecht en verschillende amateurteams. De gemiddelde leeftijd van de selectie ligt net onder de 21 jaar.

"Het zijn nog jonge meiden die vaak vanuit zichzelf denken: 'ik moet nú presteren. Ik moet het nú laten zien'. We moeten de stap maken naar meer samenspelen en onderling communiceren", zegt trainer Engelkes, eerder trainer van de AZ-vrouwen en assistent-trainer van het Nederlands vrouwenelftal.

Vrijdag begint de competitie. Zowel Koster als Engelkes verwacht in Nederland bovenin mee te draaien, met Twente, PSV en Telstar als voornaamste concurrenten. In de tweede helft van het seizoen wacht dan de gecombineerde competitie van Belgische en Nederlandse teams.

En verder? "Laten we eerst dit team eens op poten zetten en daarmee presteren. Dan bekijken we in oktober of november wel wat we verder kunnen ontwikkelen aan beleid en een jeugdopleiding. Want ook dat moet gebeuren", zegt de trainer van Ajax Vrouwen.

Eerste wedstrijd 0-0
De Ajax Vrouwen doen dit weekeinde mee aan het FC Twente Tournament. Het zijn de laatste voorbereidingen voor de competitie die vrijdag begint. Tegen het Franse Paris Saint-Germain werd gisteren in Enschede met 0-0 gelijkgespeeld. Morgen wacht de wedstrijd tegen de vrouwen van FC Twente.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden