Ajax en PSV moeten lering trekken uit de lessen van de Champions League

Aanvoerder Dusan Tadic en Carel Eiting omhelzen Nicolas Tagliafico, die tegen AEK Athene twee keer scoorde voor Ajax. Beeld AP
Aanvoerder Dusan Tadic en Carel Eiting omhelzen Nicolas Tagliafico, die tegen AEK Athene twee keer scoorde voor Ajax.Beeld AP

Al in de eerste speelronde bleek hoe belangrijk het is dat PSV en Ajax in de Champions League kunnen leren.

Het waren nogal uiteenlopende resultaten, een afgetekende nederlaag en een dito overwinning, bij de rentree van PSV en Ajax in de Champions League – de eerste keer sinds 2010 dat Nederland op dit hoge podium met twee clubs vertegenwoordigd is. Met zulke cijfers kunnen de eerste indrukken niet eensluidend zijn, zou je zeggen. Dieper beschouwd toch wel: er werd geleerd – en misschien heeft Ajax al iets geleerd.

Op de vraag of de plaatsing van PSV en Ajax een eerste vrucht van vernieuwing in het Nederlandse voetbal was of een min of meer toevallige opsteker, was bondscoach Koeman onlangs vrij duidelijk. Ajax investeerde voor het eerst fors, in oudere spelers ook, en de kwalificatieronden waren minder zwaar, waren zijn eerste verklaringen.

Een bepaalde mate van toeval dus, geen gevolg nog van overkoepelend beleid. De opsteker kon er ook voor Koeman niet minder welkom om zijn. Spelers konden leren op het hoogste niveau, dat is in de huidige staat van het Nederlandse voetbal belangrijker dan geld, de miljoenenpremies die in het elitetoernooi worden vergeven.

Gradaties

In dat leren bestaan door soms onoverbrugbare verschillen onvermijdelijk gradaties. Hoeveel is er te leren van wedstrijden tegen de grootste clubs, in dit geval Barcelona (dat PSV ontspannen met 4-0 versloeg) en Bayern München (straks de tweede tegenstander van Ajax)? Wat kan PSV-middenvelder Hendrix ervan leren, als Messi plots bij hem blijkt weggesprint? Je kunt moeilijk zeggen dat hem dat een volgende keer niet weer zal gebeuren.

Zulke kwaliteitsverschillen zijn eenvoudigweg te groot. Leren in de zin van op den duur kunnen voorkomen dat iets nog een keer gebeurt, is dan onmogelijk. PSV verweerde zich naar behoren, verwijten konden nauwelijks worden gemaakt. Onverwachte lichtpuntjes waren Dumfries en Angelino, backs in ontwikkeling, die het alleszins aardig deden. Neo-prof Rosario, door trainer Van Bommel moedig gehandhaafd in het centrum van het middenveld, deed nuttige ervaring op.

Belangrijker misschien nog: ze zagen hoe hun verdediger Schwaab zich redelijk staande hield. Hij, niet de soepelste, is zo’n speler van wie op voorhand gniffelend wordt gezegd dat hij dol zal worden gespeeld. Maar zo ver laat zo’n routinier het toch niet komen. Daarvan is wél te leren.

Trainerstaal

Bij Ajax ging het een avond later na de 3-0 zege op AEK Athene ook over spelers, en hun inbreng. Ajax had zijn tegenstander volgens een internationaal patroon klein gekregen, volhardend vooral na een nog moeizame eerste helft, één zonder kansen althans. Trainer Ten Hag zei dat Ajax in die eerste helft had geïnvesteerd. Dat is trainerstaal. Het moet er dan in de tweede helft uit komen. Maar hoe zit dat met spelers, ongeduldiger toch vaak dan trainers? Die kunnen teleurgesteld zijn na een helft zonder kansen, misschien al iets ontmoedigd.

Daar was bij Ajax na rust niets van te zien, en dat was waarschijnlijk de grootste winst van de avond, voor de trainer én voor Nederland. Ten Hag wees erop dat Ajax nu meer ervaren spelers heeft, jongens die weten dat het in Europa niet zoals in Nederland een ‘kansenfestival’ kan zijn – zo zei hij het. Niet Ziyech was bij voor het eerst toegenomen weerstand de sleutelspeler, niet Tadic, maar de pragmatische Argentijnse prof Tagliafico – en ook hier gold: het belang ervan kon worden gezien en gevoeld.

Het was een internationaal lesje, en Ajax leek er al iets van onder de knie te hebben. Nu kijken of PSV dat voorbeeld tegen iets mindere tegenstanders kan volgen. Twee clubs zomaar ineens in de Champions League, het was de omgekeerde weg voor een land in voetbalcrisis, waarin iets van beleid om eruit te komen nog niet is ontvouwd. Maar zie: er mag al iets van hoop zijn dat de omgekeerde weg essentiële verbetering kan bieden.

Lees meer in ons dossier Voetbal.

Lees ook:

De start van Ajax in de Champions League mag weldadig aanvoelen

Ajax ging sterk van start in de Champions League. De ploeg dwong respect af door AEK Athene naar internationale mores te kraken en na rust een groot gat te slaan.

PSV moet buigen voor de individuele klasse van Messi

Lange tijd leek PSV een bemoedigend resultaat neer te kunnen zetten tegen Barcelona. Maar dan is er altijd toch weer Messi, die met drie doelpunten het verschil maakte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden