Ajam Pandan

Wederom een gerecht van de Nyonya's. In de Nyonya-keuken, die samensmelting van Maleisische en Chinese kookgewoontes, gaat het ook vaak om tradities. Bij een bepaalde gelegenheid hoort een bepaald maal, zoals wij met kerst kalkoen eten en met oud en nieuw oliebollen.

TINEKE SLUIJTER

Nyonya's geven elkaar bij de geboorte van een kind een schotel Nasi Koenjit met hardgekookte eieren. Bij een huwelijk past een Nasi Lemak van witte rijst met gedroogde visjes. Als de Nyonyamoeder van de bruid dit gerecht aan de schoonouders voorzet, dan wil dat zeggen dat haar dochter gegarandeerd nog niet door een andere man is aangeraakt! Het nu volgende gerecht past bij een feestje in huiselijke kring. Ajam pandan smaakt het lekkerst en authentiekst als hij gemaakt is van uitgebeende kippebouten. Meer werk, maar malser vlees! Van de overgebleven botjes met kippevlees kunt u nog een prima bouillon trekken. Gebruikt u kipfilet, snij deze dan eerst in plakjes en deze plakjes in dunne reepjes.

Benodigdheden voor

vier personen:

500 gram kippevlees,

5 pandanbladeren,

stukje gemberwortel (4 cm),

1 theelepel zout,

1/2 theelepel gemalen peper,

1 theelepel gemalen koriander (ketoembar),

1/2 theelepel gemalen anijszaad,

1 theelepel suiker,

20 gram santen,

1 rode peper,

3 eetlepels olie.

Het kippevlees in kleine, dunne plakjes snijden. Met behulp van een electrische hakmolen de gemberwortel fijnhakken. De gemberwortel kan ook geraspt worden. Voor de marinade aan de gemberwortel het zout, peper, gemalen koriander, gemalen anijszaad en suiker toevoegen. Goed doorroeren en hier het kippevlees door scheppen. Laat de kip afgedekt een uurtje marineren. De rode peper in ringetjes snijden. Verhit de olie in een wok en bak allereerst de in stukkengesneden pandanbladeren op niet te hoog vuur een paar minuten. Nu de kip erbij doen en al roerend lichtbruin bakken. Rasp de santen boven de wok en voeg een tot anderhalve deciliter heet water toe. Zodra de saus ingedikt is de rode peper erdoor scheppen en de kip overdoen in een voorverwarmde schaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden