Ajam pachok

Ingrediënten voor vier personen:
800 gram kip (het liefst kippendijenvlees en anders kipfilet), 10 gedroogde rode pepers, 6 sjalotjes, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels gemalen koriander (ketoembar), 1 theelepel gemalen komijn (djinten), 1 theelepel gemalen venkel (fennel), mespunt gemalen kardemom, mespunt gemalen kaneel, mespunt gemalen kruidnagel, 1 eetlepel palmsuiker geraspt of bruine suiker, 1 theelepel zout, 1 blik kokosmelk (400 ml), 1 flinke eetlepel geraspte kokos, spiesjes.

Ajam pachok is een kipspiesje uit de Maleisische keuken. Het wordt flink pittig door het gebruik van cili boh. Dat is een zeer pittige verse sambal, waarin vaak een sjalotje en een teentje knoflook zijn gepureerd. In Maleisië is cili boh als verse pasta te koop, maar hier heb ik het nog niet kunnen vinden. Het is eenvoudig zelf te maken met gedroogde rode pepers, sjalotjes en knoflook.

Het recept van dit kipgerecht kreeg ik van een vriendin die geregeld voor haar werk in Maleisië is. Ze houdt me tijdens die reisjes via Twitter met foto's en een reisblog op de hoogte van al het lekkers dat ze daar voorgeschoteld krijgt. Dus veel verse vis en roergebakken groente, de hele dag door vers fruit en voor de koffie zoekt ze een Starbucks op.

Rooster de kokos in een droge koekenpan lichtbruin. De gedroogde rode pepers in stukken snijden. Verwijder de meeste zaadjes. Breng de rode pepers aan de kook in een laagje water, waarin ze nét onderstaan. Laat doorkoken tot er twee eetlepels vocht overblijven. Regelmatig roeren. Pureer in een keukenmachine de rode pepers met het overgebleven kookvocht, de sjalotjes en de knoflook heel fijn. Doe dit mengsel in een pan en voeg koriander, komijn, venkel, kardemom, kaneel, kruidnagel, suiker, zout, kokosmelk en de geroosterde kokos toe. Breng dit al roerend aan de kook. Twee minuten zachtjes doorkoken. Schenk de kruidenpasta in een grote kom en laat afkoelen. Snijd ondertussen het kippenvlees in blokjes van twee centimeter. Week de houten stokjes een half uurtje in koud water.

Schep de kipblokjes door de marinade. Goed omroeren en de kipblokjes een half uurtje buiten de koelkast laten marineren. Rijg de kip (drie vier stukjes) aan de spiesjes en bewaar de marinade. Zorg voor een hete barbecue of grillpan. Smeer tijdens het grillen de kipspiesjes nog een paar keer in met de marinade. Rooster de ajam pachok gaar en droog. Lekker met witte rijst en een zoetzure komkommersalade.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden