Ajam goreng

8 braadsticks of drumsticks, 3 theelepels gemalen koriander (ketoembar), 1 theelepel gemalen kurkuma (koenjit), 2 theelepels zout, 6 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, 2 rode pepers, stukje laoswortel (3 cm), 1 serehstengel, 2 theelepels bruine suiker, 1 blik kokosmelk (400 ml), 1 citroen, olie om te frituren.

Tineke Sluijter

Goreng is misschien wel het eerste Indonesische woord dat via de Chinees-Indonesische restaurants in de Nederland ingeburgerd raakte, meestal in combinatie met nasi en bamie. Goreng is Maleis en Bahasa Indonesia voor ’gebakken’. Dat geldt dus ook voor dit Javaanse kipgerecht. In Indonesië wordt er meestal een hele kip (ajam) voor gebruikt, die in kleine stukken wordt gehakt. De kipdelen worden eerst gaar gekookt in een kruidige kokossaus en daarna gefrituurd. Voor een magere variant kunt u de gekookte kip onder de grill leggen om ze een bruin en krokante buitenkant te geven. Keer de stukken kip regelmatig.

Meng in een kommetje de gemalen koriander, kurkuma en zout. Wrijf de kipdelen hiermee in. Pureer in een keukenmachine de sjalotjes, teentjes knoflook, in stukken gesneden rode peper, geschilde en in plakjes gesneden laoswortel, in stukken gesneden serehstengel (alleen het witte deel) en de bruine suiker tot een pasta. Voeg zo nodig een scheutje kokosmelk toe om een smeuïge massa te krijgen.

Schep de pasta in een wok en voeg de rest van de kokosmelk toe. Roer goed en breng dit aan de kook. Leg de stukken kip in de saus en breng opnieuw aan de kook. Laat de kip (zonder deksel) terwijl u regelmatig omschept, in twintig minuten gaar worden. De saus is nu goed ingedikt. Laat de kip in de saus afkoelen. Verhit een wok of stevige braadpan met een flinke laag olie. Bak de stukken kip (niet allemaal tegelijk) rondom bruin. Dit duurt ongeveer twee minuten. Laat ze even op keukenpapier uitlekken.

Snij de citroen in de lengte in partjes. Leg de stukken kip op een schaal en garneer met de partjes citroen. Zo kan ieder naar wens wat citroensap over de kip sprenkelen.

Serveer bij deze ajam goreng een pittige sambal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden