AIVD-watcher ziet 'oorlog' rond geheime dienst

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Beeld anp

Rond de AIVD woedt een 'oorlog' tussen minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en het diensthoofd Rob Bertholee. Dat zegt Roger Vleugels, AIVD-watcher en expert op het gebied van veiligheidsdiensten, op de website NU.nl.

Oorzaak is het terugbrengen van het budget van de geheime dienst van 195 naar 125 miljoen euro. Plasterk en Bertholee presenteren vanmiddag gezamenlijk het jaarverslag 2012.

Vleugels zegt desgevraagd dat de AIVD-directeur zich volledig overvallen heeft gevoeld door de opgelegde bezuiniging. 'Op een bijeenkomst in Amsterdam in november 2012 toonde Bertholee zich flabbergasted', vertelt Vleugels. 'Het geeft voor een inlichtingendienst te denken dat je zo'n ingreep niet ziet aankomen. Een ingreep van 35 procent in een overheidsdienst is nog nooit vertoond.'

'400 van de 1500 banen verdwijnen'
Bij de AIVD verdwijnen volgens Vleugels naar schatting 400 van de 1500 banen. In het regeerakkoord werd voorgesteld de buitenlandse geheime dienst te ontmantelen. Vleugels stelt dat waarschijnlijk de helft van de 400 banen in de buitenlandse dienst vervalt en de andere helft bij het binnenlandse inlichtingenwerk.

Bij de AIVD in Zoetermeer werken circa 1500 medewerkers. Zij werken in stilte en op de achtergrond aan alle facetten van de Nederlandse veiligheid. Zo trekken zij de gangen na van mogelijke terroristen en extremisten, zoals jihadisten, dierenrechtenactivisten en links- en rechtsextremisten.

Buitenland
Ook spionnen van buitenlandse mogendheden uit onder meer Rusland en China worden in de gaten gehouden. Het toezicht op cybercriminelen behoort tot de meer recente taken van de AIVD. Verder voert de AIVD integriteits- en veiligheidsonderzoeken uit bij overheidsfunctionarissen.

In het buitenland zijn circa 100 AIVD-functionarissen gestationeerd. Zij sturen via ambassades, lokale stromannen, reizende posten (o.a. het toezicht op piraten in Somalië), veldposten en dekmantelbedrijven honderden informanten en infiltranten aan. In dit netwerk zal flink worden geschrapt.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden