AIVD volgt familie achter SOS-Stichting al jaren

De Tilburgse Syrische familie Salam, van wie leden aan het hoofd staan van onder meer SOS-Stichting, de Assunahmoskee in Tilburg-Noord, Sunnah TV en Sadaqah TV, heeft de afgelopen jaren al veel stof doen opwaaien. In de strijd tegen Syrië schaart de familie zich vierkant achter de strijders die tegen het regime-Assad vechten. Imam Salam adviseert jongeren in Nederland om niet daar te gaan vechten. Maar ondertussen heeft Ammar Salam met zijn SOS-Stichting wel banden met djihadistische groeperingen in hun land van herkomst, Syrië. Het meest geruchtmakend is het 'incident' waarbij de salafistische imam Ahmad Salam 'met alle respect' de hand weigerde te schudden van toenmalig minister Rita Verdonk (integratie).

De 'Islamitische Stichting voor opvoeding en overdracht van kennis' waar imam Salam voorzitter van is, komt daarna ook nog negatief in de publiciteit vanwege mogelijke kindermishandeling tijdens koranlessen. De GGD in Tilburg heeft onlangs aangekondigd uitgebreider onderzoek naar de praktijken op deze koranschool te doen. De Tilburgse burgemeester Peter Noordanus (PvdA) zou zelfs aangifte hebben gedaan tegen de Salams.

De familie blijft de gemoederen in de lokale politiek bezighouden. Zo zou de moskee van imam Salam gsm-jammers hebben om mobiel telefoonverkeer te verstoren, zodat de gebedsdiensten niet kunnen worden verstoord door rinkelende mobieltjes. Anderen beweren dat ze dat mogelijk doen opdat ze niet kunnen worden afgeluisterd, maar daar is geen bewijs voor. Daarnaast komt de familie Salam in diverse AIVD-rapporten voor door hun extremistische opvattingen.

Opmerkelijk is ook dat in het verleden een van Salams bezoekers Fouad Belkacem was: de leider en woordvoerder van Sharia4Belgium. De Vlaamse krant De Morgen meldde dat Salam invloed had op de jonge moslimradicaal, die overigens 'tevreden' was over de gevolgen van de aanslagen op treinen en stations in Madrid in 2004.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden