'AIVD verijdelde vier aanslagen in zes jaar tijd'

Directeur-generaal Rob Bertholee van de AIVD. Beeld anp
Directeur-generaal Rob Bertholee van de AIVD.Beeld anp

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft in de afgelopen zes jaar vier aanslagen op Nederlandse bodem voorkomen. Dat stelde de directeur-generaal van de veiligheidsdienst, Rob Bertholee, woensdag tijdens de opnames van interviewprogramma College Tour.

De vier aanslagen zijn volgens Bertholee de 'concrete, zware gevallen'. Daaronder valt volgens de AIVD-chef ook de arrestatie van Rotterdammer Jaouad A., die gevaarlijke 'vuurwerkexplosieven' en een automatisch wapen bezat. Hij had volgens de AIVD jihadistische ideeën. Het explosieve materiaal was sterk genoeg om een auto te laten ontploffen. A. werd eind vorig jaar veroordeeld tot vier jaar cel.

Over de andere 'zware gevallen' liet het AIVD-hoofd geen details los. Hij wees erop dat zijn dienst de afgelopen jaren honderden dreigingen heeft onderzocht. "Het risico op een aanslag is daadwerkelijk aanwezig'', zei hij.

Dat er nog geen aanslagen zijn geweest is volgens Bertholee te danken aan inzet van politie en justitie, maar ook 'puur geluk'.

De AIVD-baas ging ook in op cybersecurity. Volgens Bertholee is Nederland op dit vlak naïef. Hij vindt 'veiligheid belangrijker dan privacy'. De baas van de veiligheidsdienst geeft de cyberveiligheid in Nederland een 6 als rapportcijfer. "Het is voldoende, maar het kan zomaar een 5 worden''.

Aanwijzingen

Bertholee gaf tijdens de opnames ook zijn mening over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die door tegenstanders ook wel de 'sleepwet' wordt genoemd.

Met die wet kunnen de inlichtingendiensten grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel aftappen. Tegenstanders hebben door middel van een petitie een raadgevend referendum afgedwongen over wet. Volgens Bertholee is de huidige 'aftapwet' dusdanig beperkend dat 'internet een zwakke plek vormt voor de nationale veiligheid'. Mocht de nieuwe wet er niet doorheen komen, dan zou hij dat 'onverstandig' vinden, zei Bertholee.

De AIVD heeft volgens Bertholee 'concrete aanwijzingen dat overheden van China, Rusland en Iran doelbewust in Nederlandse overheidssystemen of in systemen van internationale organisaties proberen te komen'.

De dienst werkt veel samen met inlichtingendiensten van andere landen, maar met de Verenigde Staten zegt Bertholee 'extra op te letten met het delen van informatie'. De Verenigde Staten zijn onder leiding van president Trump politiek onvoorspelbaar, stelde het hoofd van de AIVD. De aflevering van College Tour wordt uitgezonden op 21 januari.

Lees ook: Ik geef de AIVD graag het recht mij op te vissen in hun sleepwet

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden