AIVD tapte illegaal Antilliaanse politici af

null Beeld anp
Beeld anp

Niet alleen de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, maar ook onze eigen AIVD maakt zich schuldig aan omstreden afluisterpraktijken. Tussen 2005 en 2010 heeft de dienst illegaal Antilliaanse politici op Bonaire afgeluisterd die in onderhandeling waren met het Nederlandse kabinet. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

De informatie die de AIVD met deze illegale operatie vergaarde, wees erop dat de bespioneerde politici mogelijk corrupt waren. Daarbij zouden de twee zich schuldig maken aan grootschalig machtsmisbruik. Het betreft de 66-jarige Ramonsito Booi en zijn 44-jarige collega Burney El Hage.

Normaal gesproken mag de AIVD alleen gelegitimeerd inlichtingen- en veiligheidsoperaties uitvoeren op Antilliaans grondgebied als de minister-president aldaar er toestemming voor heeft verleend. Een andere mogelijkheid is dat de Antilliaanse inlichtingendienst VNA (Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen) namens de premier toestemming verleent.

Maar volgens bronnen rond het ministerie van buitenlandse zaken zou een dergelijke gang van zaken de operatie bemoeilijken. Een van de bespioneerden, El Hage, bekleedde namelijk een belangrijke functie binnen het toenmalige kabinet. In 2006 en 2007 was hij minister van economische zaken.

De AIVD startte de operatie nadat in 2004 bekend werd dat een meerderheid van de bevolking op Bonaire zich in een referendum had uitgesproken voor een directe band met Nederland. Een voor het ministerie 'problematische situatie', zeggen bronnen. Booi en El Hage waren in onderhandeling over de integratie met Nederland. Hun partij had al ruim tien jaar de macht op het eiland en zat in het Antilliaanse kabinet.

Ondanks de zorgen van de AIVD gingen de onderhandelingen door. Vlak na een definitief akkoord over de staatkundige toekomst van de Antilliaanse eilanden begon een strafrechtelijk onderzoek naar de twee. De toenmalige Antilliaanse minister-president Emily de Jongh-Elhage zegt al die tijd van niets te hebben geweten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden