Haga Lyceum

'AIVD-rapport was niet de reden voor vertrek Haga-bestuur’

 Leerlingen en schoolleiding komen aan bij het gerechtshof, bij het hoger beroep van het Cornelius Haga Lyceum over de publicatie van het rapport van Inspectie van het Onderwijs. Beeld ANP
Leerlingen en schoolleiding komen aan bij het gerechtshof, bij het hoger beroep van het Cornelius Haga Lyceum over de publicatie van het rapport van Inspectie van het Onderwijs.Beeld ANP

Waarschuwingen van inlichtingendienst AIVD over radicale invloeden op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, waren voor minister Arie Slob (Onderwijs) niet de reden om het schoolbestuur de wacht aan te zeggen.

Een kritisch rapport dat vorige week uitkwam over het handelen van de AIVD is voor de bewindsman dan ook geen reden terug te komen op zijn besluit. Dat betoogde de landsadvocaat maandag in de rechtbank in Amsterdam.

Volgens haar was het AIVD-bericht voor de onderwijsinspectie alleen een signaal. Het onderzoek dat de Inspectie daarna zelf uitvoerde en de vernietigende conclusies die ze over de school trok, leidden volgens de raadsvrouw tot Slobs aanwijzing.

De islamitische middelbare school vecht die aanwijzing, waardoor het schoolbestuur moet vertrekken, aan. Advocaat Wouter Pors pleitte er namens het Haga Lyceum voor dat de minister zijn eis van tafel haalt, onder meer na het rapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Die oordeelde dat de AIVD weliswaar terecht had gewaarschuwd maar dat er ook fouten zijn gemaakt. Volgens Pors is de aanwijzing ook een te zwaar middel.

Aanwijzing

De school kwam in opspraak nadat de AIVD onder meer meldde dat het bestuur zou optrekken met mensen in extremistische kringen. Het schoolbestuur weerspreekt deze beschuldigingen in alle toonaarden.

Schoolbestuurder Soner Atasoy verklaarde dat hij en zijn collega’s al veel hebben gedaan om tegemoet te komen aan het verbeterplan dat de inspectie heeft opgesteld. Maar concrete bewijzen daarvoor ontbreken, wierp de landsadvocaat tegen.

Slob ging in september over tot de aanwijzing. Het was voor het eerst dat een schoolbestuur op deze manier werd gedwongen op te stappen. De zaak trok maandag weer veel publiek. Tientallen leerlingen en ouders woonden de zitting bij.

Lees ook:

Slob mag geldstroom Haga niet plots stoppen

Minister Arie Slob van onderwijs mag op 1 december niet de financiering stoppen van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Dat is tegen de regels, oordeelde de voorzieningenrechter van de Raad van State onlangs.

Advocaten: Staat handelt onrechtmatig met Haga Lyceum

De Staat handelt onrechtmatig en brengt schade toe aan het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam als op korte termijn geen aanvullende bekostiging wordt overgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden