NieuwsAIVD

AIVD naar rechter om boek van Volkskrant-journalist

De AIVD stapt naar de rechter om aanpassing van het boek van Volkskrant-journalist Huib Modderkolk af te dwingen. Beeld ANP
De AIVD stapt naar de rechter om aanpassing van het boek van Volkskrant-journalist Huib Modderkolk af te dwingen.Beeld ANP

De AIVD stapt naar de rechter om aanpassing van het boek van Volkskrant-journalist Huib Modderkolk af te dwingen. Volgens de inlichtingen- en veiligheidsdienst brengt de tekst zoals die er nu ligt een bron in levensgevaar. Het gaat volgens de dienst om zo’n tien woorden die hij verwijderd wil zien.

Het boek ‘Het is oorlog maar niemand die het ziet’ gaat onder meer over digitale spionage en verschijnt dit najaar. In zijn eigen krant zegt Modderkolk niet doof te zijn voor argumenten van de AIVD als het gaat over de veiligheid van personen. Sterker nog, hij heeft de conceptversie van het boek juist aan de dienst voorgelegd om te voorkomen dat betrokkenen in gevaar worden gebracht. Maar volgens de journalist waren goede argumenten er in het geval van de betwiste passages niet. Zo zou het gaan over een operatie die al is afgerond.

Staatsgeheimen

Het is nu aan de rechter om te bepalen of het om staatsgeheimen gaat of dat de tekst onder de vrije journalistieke nieuwsgaring valt. De veiligheidsdienst gaat vragen om het kort geding achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, om vrijer te kunnen praten. Maar ook de rechter krijgt in principe geen inzage in alle onderliggende AIVD-informatie.

Van aangifte tegen de journalist vanwege het openbaar maken van staatsgeheimen is op dit moment geen sprake, aldus een woordvoerder van de AIVD. De dienst richt zich nu eerst op het kort geding. Volgt er uiteindelijk alsnog een aangifte, dan is het aan het Openbaar Ministerie om te beslissen of de journalist wetten heeft overtreden. 

Of de AIVD ook intern onderzoekt of de staatsgeheimen waarover Modderkolk kennelijk beschikt vanuit de dienst zelf zijn gelekt, wil de dienst niet zeggen.

Lees ook

De minister zegt ‘staatsgeheim’ - en de Kamer staat buitenspel

Wordt er te makkelijk gestrooid met het label staatsgeheim? Naar het oordeel van de Tweede Kamer wel. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden