Aitnafa hoopt via marathon op toekomst in Nederland

EINDHOVEN (ANP) - Aiduna Aitnafa's werkterrein als professioneel lange afstandloper is beperkt. Omdat de 21-jarige Ethiopiër asiel zoekt in Nederland, mag hij alleen in ons land lopen.

Daarom was de marathon in zijn woonplaats Eindhoven voor hem van groot belang. Het werd een feestdag. De bescheiden Afrikaan won niet alleen in 2.11.37, maar verbeterde tevens het parcoursrecord dat de Algerijn Mohamed Salmi een jaar geleden op 2.12.47 had gebracht.

Salmi verbaasde in 1993 de marathonwereld door in Eindhoven voor de tweede maal in acht dagen een internationale loop over 42 kilometer en 195 meter te winnen. Eerder zegevierde hij in Lyon. Afgelopen woensdag meldde Salmi zich onverwacht opnieuw in het Brabantse. Met zijn prestatie van een jaar tevoren in gedachten vreesden zijn concurrenten de Algerijn. Die angst bleek ongegrond. Salmi kon het hoge tempo na vijftien kilometer niet meer volgen en hoewel hij nog knap terugkwam, zat er dit maal niet meer dan de achtste plaats in.

Aiduna Aitnafa vormde met landgenoot Tekeye Gebreselassie, een broer van Haile die in juni in Hengelo wereldrecordhouder op de 5000 meter werd, en Vladimir Kotov het drietal dat na 32 kilometer de leiding nam. De 36-jarige Kotov, vorig jaar in de eindsprint verslagen door Salmi, was de man van de wedstrijd. De Witrus, in 1980 bij de Olympische Spelen in Moskou vierde, verhoogde na vijftien kilometer het tempo, waardoor een ruim twintig lopers tellende kopgroep definitief brak. Kotov moest dit keer opnieuw in de slotfase buigen voor een concurrent.

Aitnafa sprak na zijn winst, via trainer Marcel Vleugels, over een stap naar de toekomst. “Die ligt voor mij in Nederland. Als ik de Nederlandse nationaliteit krijg, wil ik voor dit land meedoen aan de wereldkampioenschappen atletiek en de Olympische Spelen in Atlanta.”

Eindhoven 1994 leverde twintig lopers onder de 2 uur en 20 minuten op. Van die twintig had slechts een loper de Nederlandse nationaliteit. Jos Sasse eindigde in 2.18.19 als zeventiende. Nederlandse winst was er, evenals een jaar geleden, wel bij de vrouwen. Jeanne Jansen uit Eersel finishte na 2.45.03.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden