Airbnb pakt discriminatie aan

Ook in Amsterdam is Airbnb een succes. Beeld anp
Ook in Amsterdam is Airbnb een succes.Beeld anp

Huizenverhuursite Airbnb treft maatregelen tegen discriminatie op het platform. Een speciaal team gaat zich richten op het voorkomen van discriminatie. Mensen die zijn gediscrimineerd krijgen van Airbnb de garantie dat het bedrijf een gelijkwaardige accommodatie voor ze zal vinden.

Discriminatie is een reëel probleem bij huizenverhuursite Airbnb. Mensen met een kleurtje of een uitgesproken Afro-Amerikaanse naam hadden 16% minder kans om een overnachting te boeken bij een verhuurder van Airbnb, bleek uit onderzoek van de Amerikaanse Harvard Universiteit. Onlangs kwam het bedrijf negatief in het nieuws omdat huurders hun afwijzingen deelden onder de hashtag #AirbnbWhileBlack. Er waren berichten van gekleurde mensen die wel werden geaccepteerd nadat ze hun profielfoto en naam hadden gewijzigd in een blank persoon.

Aanklachten serieus
"Discriminatie is onze grootste uitdaging op dit moment", erkende CEO Brian Chesky. Het bedrijf nam de aanklachten serieus en stelde voormalig procureur-generaal Eric Holder en Laura Murphy, voorheen werkzaam bij de Amerikaanse burgerrechtenbeweging aan om met een plan te komen.

In het dertig pagina's tellende boekwerk beschrijft Murphy het nieuwe 'open deuren initiatief' van Airbnb. 'Als een gast geen boeking kan maken omdat hij het slachtoffer is van discriminatie, verzekert Airbnb de gast dat er een plek wordt gevonden om te verblijven', is te lezen. Een speciaal getraind team is 24 uur per dag beschikbaar om de problemen persoonlijk af te handelen. Het is onduidelijk hoe Airbnb de alternatieve accommodatie zal gaan verzorgen.

Voorlichting
Daarnaast gaat een team zich full-time richten op voorlichting. Het zal vooroordelen bestrijden en diversiteit promoten, is te lezen in de plannen. Bovendien komt er de mogelijkheid om direct een accommodatie te boeken, zonder dat de verhuurder vooraf de kans krijgt te weigeren. Dat gebeurt op basis van een lijst. Als een huurder voldoet aan de eisen, kan er zonder goedkeuring van de verhuurder worden geboekt.

Volgens critici zou het verwijderen van profielfoto's al een enorme stap in de goede richting betekenen, maar Airbnb ziet daar geen heil in. Volgens de verhuursite zijn profielfoto's een essentieel onderdeel van het 'community-gevoel' dat bij Airbnb hoort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden