AirBnB, een kwestie van zwart of wit

NoirBnB en Innclusive gaan de strijd aan met AirBnB, en de deelnemers bereiden zich voor op wat komen gaat. Beeld AP
NoirBnB en Innclusive gaan de strijd aan met AirBnB, en de deelnemers bereiden zich voor op wat komen gaat.Beeld AP

Alles zullen we delen in de internet-economie, maar dat betekent niet dat we ook alles eerlijk zullen delen, ontdekten zwarte Amerikanen de afgelopen maanden. Klanten van de woonruimte-deelsite AirBnB rapporteerden dat ze geweigerd werden voor kamers of huizen omdat ze niet blank waren.

Ook homo's en transgenders kregen van verhuurders soms te horen dat 'hun soort' niet gewenst is. En sommigen van hen klaagden op sociale media dat AirBnB er niets aan deed.

Op sites als AirBnB doen particulieren zaken met niet-professionele verhuurders. Onderling vertrouwen is dan essentieel. Om dat te bevorderen, maken huurders en verhuurders een profiel aan met persoonlijke informatie, met daarin ook een foto van zichzelf. En daar zit hem het venijn: alleen al op grond van het uiterlijk hebben bepaalde groepen problemen om aan een kamer te komen. #AirBnBwhileBlack, zoals de critici het probleem noemen, is soms spitsroeden lopen.

AirBnB is nu een offensief begonnen tegen discriminatie. Het bedrijf nam in juli de man in dienst die tot voor kort de burgerrechten van alle Amerikanen bewaakte: voormalig minister van justitie, Eric Holder. Die moet helpen om een effectief anti-discriminatiebeleid op te zetten. Eerder werd al de oud-directeur van de Amerikaanse Unie voor Burgerrechten, Laura Murphy, ingehuurd.

Concurrenten
De slechte ervaringen met AirBnB hebben ondertussen al tot een rechtszaak geleid en tot de oprichting van twee concurrerende sites. NoirBnB en Innclusive hebben allebei websites die als twee druppels water op die van AirBnB lijken. Met verhuren moeten ze overigens nog beginnen.

Innclusive is opgericht door Rohan Gilkes. Hij rook onraad toen hij een kamer probeerde te huren en hoorde dat het net die ene week niet uitkwam. Dan maar een andere week, liet hij de verhuurder weten, maar daar was opeens ook iets mee. Hij liet een blanke vriendin van hem de kamer aanvragen, en die kon komen wanneer ze wilde.

Bij Innclusive, zo is de bedoeling, krijgt de verhuurder wel een foto van de huurder te zien, maar pas nadat de reservering is gemaakt. Wordt het aanbod daarna ingetrokken, dan kan de kamer niet zomaar aan een ander worden verhuurd. Althans niet via Innclusive.

NoirBnB is opgericht door Stefan Grant en Ronnia Cherry. Zij werden niet geweerd door een verhuurder, maar waren vanwege hun huidkleur minder welkom dan ze hoopten in de buurt waar ze een appartement hadden genomen, in Atlanta. Omwonenden zagen zwarte mensen rondhangen bij het huis van hun buurtgenoot en belden de politie. Die kwam aangesneld en trok de wapens.

Discriminatiebestendig beleid
Hoe NoirBnB zijn gasten zo'n ervaring wil besparen, is niet erg duidelijk. Het zal natuurlijk wel helpen als het bedrijf, vanwege de verwachte klandizie uit minderheidsgroepen, ook verhuurders trekt in zwarte of gemengde woonbuurten.

Kan AirBnB die concurrentie de pas afsnijden met een discriminatiebestendig beleid? Dat is nog maar de vraag. Geen foto's meer bij de profielen zou bijvoorbeeld kunnen helpen, maar niet in alle gevallen. Wie Alicia heet, is dan vermoedelijk uit de problemen, maar een Lakeesha is, met zo'n Afrikaanse naam, vast zwart. Die zal om de kamer te krijgen waar ze haar zinnen op heeft gezet, ook haar naam moeten veranderen, en dan ben je wel erg ver af van het oorspronkelijke idee van AirBnB.

Het bedrijf gaat in ieder geval training aanbieden aan verhuurders, die bij hen een eventuele onbewuste neiging tot discrimineren moet wegnemen. Daarnaast wil het 'elk aspect van het AirBnB-platform bekijken, om te zorgen dat we alles doen om vooroordeel en discriminatie te bestrijden', schreef een van de oprichters, Brian Chesky, onlangs op het blog van het bedrijf.

Daarvoor wordt zowel met experts van buiten gepraat als met het personeel zelf. Want dat het AirBnB-systeem discriminatie zo gemakkelijk maakt, en dat het bedrijf dat in het begin te licht opnam, heeft ook te maken met de gemiddeld wel heel bleke huidskleur van de staf. Iets wat in de VS trouwens bij veel grote internetbedrijven een punt van kritiek is. "Toen we het platform ontwierpen, waren er een hoop dingen waar wij, drie witte kerels, niet aan dachten", zei Chesky vorige maand op een door het blad Fortune georganiseerd forum. "Er zijn racisten in de wereld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden