Airbnb biedt een nachtje griezelen aan in de Parijse Catacomben

In de Parijse catacomben liggen miljoenen doodshoofden en skeletten op elkaar gestapeld. Beeld ap
In de Parijse catacomben liggen miljoenen doodshoofden en skeletten op elkaar gestapeld.Beeld ap

Vannacht hebben twee 'gelukkige' winnaars van een wedstrijd van Airbnb een wel hele griezelige Halloween beleefd: ze mochten de nacht doorbrengen in de Catacomben van Parijs, omringd door miljoenen botten en schedels. De inwoners van Parijs waren alleen minder blij met de actie.

Airbnb had een flink bedrag over voor het nachtje tussen de skeletten. Het bedrijf betaalde de gemeente van Parijs maar liefst 350 duizend euro om de Catacomben een nacht te huren. Nooit eerder mochten er mensen 's nachts alleen in de Catacomben blijven.

Het bedrijf koos via een online wedstrijd twee winnaars uit die één nacht in de Catacomben mochten verblijven. Daar wachtte hen een privérondleiding langs het twee kilometer lange gangenstelsel. Voor de gelegenheid was er ook een klein kamerorkest aanwezig die, geheel in de traditie van Halloween, griezelige vioolmuziek speelde. Net voor het slapen gaan kregen de winnaars allerlei spannende verhalen verteld over het gangenstelsel om ervoor te zorgen dat ze zeker niet rustig zouden slapen.

Restauraties
Voor de gemeente Parijs kwam de deal met Airbnb op een uitstekend moment: Parijs worstelt al jaren met de kosten voor het onderhouden van alle monumenten in de stad. De Catacomben hadden al langer een restauratie nodig, maar daarvoor was tot nu toe niet genoeg budget. Met het geld van Airbnb kunnen de restauraties eindelijk plaatsvinden, zo liet de gemeente aan het Franse tijdschrift Le Nouvel Observateur weten. "Het geld biedt ons de mogelijkheid het erfgoed in stand te houden en te verbeteren."

(Tekst loopt door onder afbeelding)

In de gangen liggen verschillende bekende Parijzenaars zoals Jean de la Fontaine, Francois Rabelais en Robespierre. Beeld AP
In de gangen liggen verschillende bekende Parijzenaars zoals Jean de la Fontaine, Francois Rabelais en Robespierre.Beeld AP

Niet alle Parijzenaren waren echter zo blij met de actie van Airbnb. De Parijse burgemeester Anne Hidalgo kreeg veel kritiek over zich heen toen zij het plan goedkeurde. De rechtse oppositie in de gemeenteraad noemde het 'een belediging voor de menselijke beschaving' en eiste dat de Halloween-actie niet door zou gaan.

De gemeenteraad kwam uiteindelijk tot een overeenstemming: de Halloween-actie zou door mogen gaan, maar er werden wel duidelijkere regels opgesteld over hoe in de toekomst om te gaan met Parijse monumenten. De gemeente mag in het vervolg niet zomaar met iedereen afspraken maken over het uitlenen van Parijse monumenten.

500 duizend bezoekers
De Parijse Catacomben zijn een populaire attractie in de stad. Ze ontstonden in de achttiende eeuw, toen de stad te maken had met overvolle kerkhoven. De Parijzenaren besloten de lichamen van overledenen onder de grond op te slaan, om stankoverlast tegen te gaan.

Naar verloop van tijd werden de Catacomben opengesteld voor bezoekers en groeide het uit tot toeristische trekpleister. Jaarlijks trekken de catacomben zo'n 500 duizend bezoekers. In de gangen liggen verschillende bekende Parijzenaars zoals Jean de la Fontaine, Francois Rabelais en Robespierre.

Zowel Airbnb als de gemeente hebben verzekerd dat er bewaking in de Catacomben aanwezig blijft. Die moet ervoor zorgen dat er niets beschadigd of vernield wordt tijdens Halloween.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden