Aidsdag: felle discussie over kinderwens aidspatiënten

GRONINGEN - Esther is seropositief, haar man ook, en samen willen ze een kind. Esther realiseert zich dat haar kind grote kans loopt om ook het aids verwekkende HIV-virus te krijgen en dat het bovendien hoogstwaarschijnlijk op jonge leeftijd haar beide ouders aan aids zal verliezen. Toch zetten ze door. “Ik heb geen zin om me continu te moeten verantwoorden”, aldus Esther. “Ik heb recht op deze keuze. Ik vind dit het risico waard.”

Esther was gisteren te gast op het symposium 'Aids and the family', dat ter gelegenheid van Wereld Aids Dag in de Oosterpoort te Groningen werd gehouden. In een wat Rondom-tien-achtige opzet interviewde Ageeth Scherphuis, redacteur van Vrij Nederland, aids-patiënten en HIV-geïnfecteerden en hun naasten.

Aan de orde kwamen vragen als: hoe vertel ik mijn familie dat ik aids heb, kan ik nog seks hebben met mijn partner en hoe reageren buren, collega's en andere betrokkenen.

Vanuit de zaal mochten hulpverleners en andere betrokkenen hun meningen geven. Een van de onderwerpen die het meeste stof deed opwaaien, betrof de vraag of twee seropositieve ouders samen bewust een kind kunnen nemen.

De vlam slaat even in de pan, wanneer Esther vertelt over haar wens om kinderen te krijgen. Andere aanwezigen vinden dat zij zich wel degelijk voor haar keuze moet verantwoorden.

Gertjan, samen met zijn eveneens seropositieve vriend Steve aanwezig op het podium, reageert: “Als zo'n kind aids krijgt, wordt het misschien maar twee of drie jaar oud. Want zo'n kind heeft maar weinig weerstand tegen het HIV-virus. Dat noem ik geen leven. En wat moet er gebeuren, als het wel blijft leven? Want je man en jij gaan onherroepelijk dood.”

Even later oogst hij in de zaal een golf van verontwaardiging met de opmerking: “Als zo'n kind ziek wordt, kost het de gezondheidszorg veel geld. We proberen juist het aantal aidspatiënten omlaag te brengen en dan zetten jullie als seropositieven nog een kind op de wereld.”

Diverse andere aanwezigen springen vervolgens voor Esther in de bres.

“Iedereen heeft het fundamentele recht op de keuze een kind te krijgen”, reageert Tom. Hij is aidspatiënt, druggebruiker, gescheiden en vader van een zevenjarige dochter. Vanwege diverse vergrijpen zit hij momenteel in de gevangenis.

Voor deze gelegenheid heeft hij een paar uurtjes verlof gekregen, maar na de middagpauze moet hij het symposium verlaten. “Laten we elkaar niet omlaaghalen. Als seropositieven en aidspatiënten krijgen we toch al zo vaak te horen: jij hebt geen toekomst meer.”

Diverse aanwezigen kritiseren het feit dat er op het symposium weinig nieuws valt te horen. Er wordt gesproken over ontwikkelingen die tien jaar geleden ook al aan de orde werden gesteld, terwijl er ook veel nieuwe ontwikkelingen zijn. Bijvoorbeeld het feit dat aids-patiënten tegenwoordig veel langer kunnen blijven leven.

“Vroeger kwam je binnen anderhalf jaar te overlijden, als je aids had”, vertelt Els, medewerkster van een buddyproject in Nijmegen tijdens de middagpauze. “Door allerlei aidsremmers kun je nu wel zes of zeven jaar ziek zijn. De vraag is dan hoe je onder een dergelijke druk moet leven. Je bent jaren lang ziek en je weet dat het elke dag afgelopen kan zijn.”

Een tafeltje verderop gebruiken Catharine van Hout en Marianne van den Heuvel de lunch. Beiden werken bij de stichting Regenboog in Amsterdam, die zich bezighoudt met drugverslaafde vrouwen. Ook zij zijn op het symposium niet tot nieuwe inzichten gekomen. “We hebben al zoveel symposia bijgewoond, dat ik dit allemaal wel weet”, vertelt Van Hout. De beide hulpverleensters zijn het absoluut niet eens met de keuze van Esther om ondanks haar ziekte een kind te willen.

“Het is een beetje het dramdenken, hè, van ik wil iets en ik zal het krijgen ook”, meent Marianne van den Heuvel. “Het gaat hier niet alleen om dat meisje, ze staat voor meer mensen die dat ook willen. Je kunt wel zeggen dat je recht hebt op je eigen leven, maar ze kunnen straks niet zonder hulpverlening. Die zal voor de consequenties van hun keuze op moeten draaien. En dat kind heeft er straks niet voor gekozen om seropositieve ouders te hebben en wellicht ook zelf met het aids-virus geïnfecteerd te zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden