Aids treft steeds vaker kinderen

Polio is bijna uitgeroeid, maar in ontwikkelingslanden ondermijnt de razendsnelle verspreiding van aids alle vooruitgang die is geboekt bij het verbeteren van de gezondheid van kinderen. Dat concludeert Unicef in het jaarlijkse rapport 'Progress of Nations'.

Het kinderfonds van de Verenigde Naties legt in dit rapport vast in hoeverre de wereld de voor het jaar 2000 gestelde doelen voor de gezondheid van en het onderwijs aan kinderen nakomt.

Hiv, het aidsvirus, treft steeds vaker ook kinderen, meldt Unicef. Dagelijks worden wereldwijd 16 000 mensen ermee besmet. De helft daarvan is minderjarig. Tot nu toe stierven 14 miljoen mensen aan de gevolgen van de besmetting met hiv, waarvan elf miljoen in Afrika. Een kwart daarvan was kind, en dat aandeel stijgt.

De aidsepidemie doet in een aantal Afrikaanse landen de hard bevochten vooruitgang in de overlevingskans van kinderen teniet, zegt Unicef. Nu al melden ziekenhuizen in sommige Afrikaanse landen dat drie van de vier voor kinderen gereserveerde bedden bezet worden door aidspatiëntjes.

In Botswana zal in de periode van 2000 tot 2005 twee derde van de kindersterfte onder vijf jaar worden veroorzaakt door aids, zo is de verwachting. Voor Zuid-Afrika en Zimbabwe voorspelt Unicef een verdubbeling van de kindersterfte als gevolg van aids.

Ook indirect worden kinderen het slachtoffer van aids, doordat de ziekte hun ouders doodt. Tot dusver zijn er door de epidemie 8,2 miljoen kinderen die een of beide ouders verloren. Volgend jaar zullen dat er 13 miljoen zijn. In 35 landen is het aantal wezen in drie jaar tijd verdubbeld, verdriedubbeld of zelfs verviervoudigd.

Oeganda spant de kroon met 1,1 miljoen aidswezen, ofwel 11 procent van alle kinderen in dat land.

De kinderen hebben niet alleen de zorg en later de rouw om doodzieke en overleden ouders, ze hebben daarna ook beduidend minder kans op een gezonde toekomst. Voorheen werden wezen opgenomen door de rest van de familie, maar steeds vaker worden ze aan hun lot overgelaten. Ze krijgen minder te eten, minder onderwijs en lopen daardoor meer kans ziek te worden en blijvend in armoede te vervallen.

Volgens Unicef zijn de massale vaccinatiecampagnes onder kinderen tegen polio zeer effectief: vorig jaar werden nog slechts 5000 poliogevallen geconstateerd, tegen 35 000 in 1988. Voor volledige uitroeiing is echter dringend geld nodig, én toegang tot oorlogszones zoals die in Angola, Congo en Afghanistan.

,,Het succes van de wereldwijde strategie tegen polio geeft ons de hoop dat we een vergelijkbare campagne kunnen voeren om aids te verslaan'', aldus Unicef-directeur Carol Bellamy. Daarvoor is wel een vaccin tegen aids nodig en dat ontbreekt nu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden