Aids remt bevolkingsgroei

De wereldbevolking zal de komende vijftig jaar minder toenemen dan eerder was ingeschat: van de huidige 6,3 miljard tot een aantal van 8,9 miljard in plaats van 9,3. Dat blijkt uit een rapport dat de Verenigde Naties gisteren in New York hebben gepresenteerd. De VN wijten de terugloop in groei enerzijds aan de aids-epidemie en anderzijds aan lagere geboortecijfers.

De afgelopen 50 jaar is de vruchtbaarheid in ontwikkelingslanden gedaald van 6 naar 3 kinderen per vrouw. Het betekent dat de wereldbevolking gaat verouderen; wereldwijd zal het aantal mensen van 60-plus bijna verdriedubbelen tot 1,9 miljard in 2050.

Volgens het rapport zullen 33 landen in 2050 qua inwoneraantal kleiner zijn dan nu, waaronder Japan, dat 14 procent van zijn bevolking verliest, Italië (22 procent), en Bulgarije, Estland, Georgië, Litouwen, Rusland en Oekraïne, waar dat aantal tussen de 30 en 50 procent zal afnemen.

In ontwikkelingslanden zal de bevolking blijven toenemen; in landen als Mali, Niger, Somalië, Oeganda en Jemen zelfs verviervoudigen. De helft van de groei is toe te schrijven aan acht landen: India, Pakistan, Nigeria, de Verenigde Staten, China, Bangladesh, Ethiopië en Congo, aldus het rapport.

Een uitzondering hierop vormen de landen in zuidelijk Afrika waar meer dan 20 procent van de bevolking besmet is met hiv. Zo zal het aantal inwoners in Botswana, Lesotho, Zuid-Afrika en Swaziland dalen.

Er blijft sprake van een hoge internationale migratie. De grootste 'exporteurs' zijn China, Mexico, India, de Filippijnen en Indonesië. De grootste importeurs de VS, Duitsland, Canada, Groot-Brittannië en Australië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden