Aids is niet op zijn retour, hiv zal juist toenemen

Investeringen in aidspreventie worden vanwege de crisis op een laag pitje gezet

’Aids lijkt definitief op zijn retour’, stelde Trouw op woensdag 14 juli. Dat is, helaas, een onjuiste conclusie. Was het maar waar.

Aanleiding voor het artikel waren cijfers van VN-organisatie UNAIDS waaruit blijkt dat het aantal hiv-infecties onder Afrikaanse jongeren gedaald is. Dat is wel zo, maar onder invloed van de economische crisis geven rijke landen veel minder geld uit aan de bestrijding van hiv en aids. De preventierevolutie waar UNAIDS het over heeft, is een succes voor de aidsbestrijding en vooral een compliment voor al die Afrikaanse jongeren. Maar dit succes zal in no-time teniet gedaan worden als we nu stoppen met investeren. Dan zullen preventieprogramma’s gestaakt moeten worden en zal het aantal hiv-infecties onder jongeren toenemen.

Inderdaad, voor een effectieve aidsbestrijding is preventie cruciaal. Anders blijft het dweilen met de kraan open. Maar tegen aids strijden betekent niet alleen voorkomen dat mensen geïnfecteerd raken. Er zijn ruim 33 miljoen mensen die met het hiv-virus leven. Ook zij hebben recht op een lang en relatief gezond leven. Slechts 5 miljoen van hen ontvangen op dit moment de levenslange behandeling met hiv-remmers. Nog eens 10 miljoen zouden eigenlijk vandaag moeten beginnen, maar hebben geen toegang tot hiv-remmers. Een belangrijke reden hiervoor is dat rijke landen hun eerder gemaakte beloften om op grotere schaal mensen te behandelen niet waarmaken.

Een veelgebruikt argument: de economische crisis dwingt ons hiertoe. Dat is bijzonder kortzichtig, want als er in Afrika straks meer mensen ziek worden en economieën in Afrika (nog) zwakker worden, dan voelen wij dat dubbel en dwars in onze portemonnee.

Het tekort wordt pijnlijk duidelijk als gekeken wordt naar het feit dat het aantal mensen met hiv al jaren gelijk blijft op 33 miljoen. Trouw omschrijft dit alsof het een succes betreft. Dit is helaas niet alleen het gevolg van goed nieuws op het gebied van preventie. Dit getal zou veel hoger zijn als je bedenkt dat ieder jaar nog altijd twee miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van aids. Het klinkt krom, maar een stijging van het aantal mensen met hiv zou ook goed nieuws zijn, omdat dat betekent dat er geen mensen meer aan de gevolgen van aids overlijden.

Blijven investeren is dus wat we moeten doen. Als er voldoende geld is kunnen de tien miljoen mensen die nu op de wachtlijst voor hiv-remmers staan weer een gezond leven leiden, kunnen ze blijven bijdragen aan hun economie, kunnen ze voor hun kinderen zorgen en raakt de gezondheidszorg niet verder overbelast. Kortom, een slimme investering en een oproep aan de Nederlandse regering om niet op aidsbestrijding te bezuinigen.

Dit artikel is mede geschreven naar aanleiding van de 18de Internationale Aidsconferentie, die morgen in Wenen begint. Op dit tweejaarlijkse congres komen 25.000 beleidsmakers, wetenschappers, artsen, verpleegkundigen en aidsactivisten samen. Dit jaar is Bill Clinton ook aanwezig. Het aidsfonds zal op de conferentie pleiten voor beëindiging van de war on drugs van de VN, die volgens het fonds ineffectief is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden