Aids-experts bewijzen dat man ex-vriendin besmette

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De toenemende kennis over aids heeft dan nog niet geleid tot een geneesmiddel, wel is met die kennis een bijna waterdicht bewijs verkregen tegen een man die bij een aidspatiënt bloed zou hebben afgetapt en dat vervolgens zijn ex-vriendin toediende. De officier van justitie in Amsterdam eiste woensdag 12 jaar cel en TBS tegen de man.

Aanvankelijk zag het er naar uit dat de zaak tegen de 39-jarige Amsterdammer die woensdag terechtstond, te veel onduidelijkheden zou bevatten. Juristen vroegen zich af of de zaak wel tot een veroordeling zou leiden. De man ontkende woensdag dat hij zijn vriendin bewust met HIV-besmet bloed heeft geinjecteerd. “Ik heb gestoken uit zelfverdediging, omdat zij mij bedreigde met een mes”, aldus de verdachte.

Verder was het onduidelijk of de vrouw door het contact met de man is geïnfecteerd, wellicht was zij door seksueel contact of druggebruik aan het virus gekomen. Misschien is haar ex-vriend die nu verdachte is, zelf wel seropositief, en heeft hij haar eerder, toen de relatie nog goed was, onbewust besmet. De andere mogelijkheden zouden het verhaal van justitie onderuit halen.

Justitie gaat er vanuit dat de man op 11 juni vorig jaar weloverwogen bloed heeft afgetapt van een aidspatiënt, die hij had leren kennen tijdens zijn verblijf in de Valeriuskliniek, een Amsterdams psychiatrisch ziekenhuis. Met de spuit vol bloed is hij vervolgens naar zijn ex-vriendin in Amsterdam-Zuid gereisd. Zijn komst kondigde hij van te voren aan in een telefoontje, met de mededeling dat hij geld kwam brengen. Eenmaal binnen, pakte de man de vrouw van achteren vast, stak de naald in haar linker bovenarm en drukte de inhoud van de spuit in haar lichaam. Volgens het slachtoffer, een moeder van twee kinderen van elf en dertien jaar, zou hij daarop hebben geroepen: “Je hebt nu aids, je hebt aids, nou kun je nooit meer een andere relatie krijgen.”

De verdachte zelf heeft een heel ander verhaal. Hij zegt dat hij samen met zijn vriend die aan aids lijdt, op 11 juni wat drugs heeft gerookt. Vervolgens zou de vriend de spuit zonder aanwijsbare reden in zijn arm hebben gezet. De verdachte pakte de spuit af, spoelde deze af onder de kraan en stopte hem in zijn portemonnee.

Later op de dag is in de woning van de vriendin een worsteling ontstaan, waarbij de vrouw hem met een mes zou hebben bedreigd. De man pareerde de aanval door de vrouw vast te pakken en haar met de spuit te prikken. Vervolgens verliet hij het pand. De verdachte ontkent dat hij bloed heeft afgenomen van zijn zieke vriend. Maar die vriend heeft bij de politie verklaard dat dit wel zeker het geval is.

Belastend materiaal

Getuige-deskundige epidemioloog R. Coutinho van de Amsterdamse GG en GD droeg woensdag het belastende materiaal voor de verdachte aan, al was hij niet op de hoogte van hetgeen eerder ter zitting was besproken. Allereerst bevestigde de aids-expert de conclusies van J. Goudsmit van het AMC. Deze rapporteert dat het virus dat bij de vrouw is aangetroffen, zo lijkt op dat van de aidspatiënt van wie de verdachte het bloed heeft afgenomen, dat zij wel door die specifieke patiënt besmet moet zijn. Volgens Coutinho is het inderdaad “buitengewoon onwaarschijnlijk dat de vrouw door iemand anders is besmet.”

Verder maakte Coutinho duidelijk dat bij het aantreffen van HIV-antistoffen kort na de besmetting, vast stond dat het hier een recente besmetting betrof. Die valt te koppelen aan de datum van 11 juni 1993, maar zeker niet een maand eerder of later kan hebben plaatsgevonden. Dat de vrouw dus op een ander tijdstip, door iemand anders besmet is geraakt, wordt daardoor niet aannemelijk. Coutinho zette verder een streep door de verklaring van de verdachte dat hij slechts met een lege, wellicht toch besmette spuit zou hebben geprikt.

Coutinho: “Al in een vroeg stadium hebben we bij de vrouw een opvallend grote variatie aan virussen aangetroffen, en dat kan alleen als een grote hoeveelheid bloed van een aids-patiënt wordt ingespoten. Zo'n beeld treffen we niet aan als er seksueel contact is geweest met een seropostitief persoon, ook niet als er sprake is geweest van een prikincident met een slechts besmette naald. Ook daar kan een besmetting uit voortkomen, maar die begint met het voorkomen van slechts één virus.”

Mede op basis van de belangrijke getuigenis die de aids-expert afgelegde, kon officier van justitie mr. I. Gonzalez woensdag twaalf jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging eisen. Gonzalez achtte moord op dit moment niet te bewijzen, het slachtoffer leeft immers nog. Hij achtte het opzettelijk en met voorbedachte rade toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, met de dood als gevolg, wel bewijsbaar. Deskundigen van het Pieter Baancentrum (PBC) verklaren de verdachte verminderd toerekenbaar en achten de kans op herhaling groot.

Aids-deskundigen zijn uiterst somber over het verloop van het ziektebeeld van de vrouw. De kans dat zij binnen twee jaar aan aids zal lijden en uiteindelijk zal overlijden is “buitengewoon groot”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden