Ai Weiwei redt nieuwe opera niet

opera

Asko|Schönberg As Big As The Sky **

Het aanbod van traditionelere opera is op het huidige Holland Festival mager te noemen. Waar het festival vroeger grossierde in bijzondere producties van hoog kaliber, is het voor de verstokte liefhebber daarvan tegenwoordig maar behelpen. Op zich is dat geen waardeoordeel, want het Holland Festival zit meestal bovenop de trends in podiumkunstenland. Kennelijk is pure opera uit.

Na de tegenvallende 'Lulu' van William Kentridge bij De Nationale Opera, was 'As Big As The Sky' van Arnoud Noordegraaf de enige echte andere opera op het festival. Dat wil zeggen, een opera met een hoofdpersoon van vlees en bloed (geen digitaal, virtueel meisje), met een heus orkest, een decor, kostuums en een verhaal. Dat Noordegraaf zich wist te verzekeren van de medewerking van de vervolgde Chinese kunstenaar Ai Weiwei getuigt van lef en ballen, maar die bijzonderheid heeft de nieuwe opera niet kunnen redden.

Op zich is het gegeven van de onstuimige economische groei in China met bijbehorende bouwdrift sterk. Zeker als de eenling - mevrouw Wang - in haar schamele huisje standhoudt tegen de oprukkende bulldozers. Maar deze mevrouw Wang, op papier het meest dramatische personage, zien we niet, we horen slechts over haar. Dat is een vergissing. Zeker omdat de Koolhaas-achtige architect, de onduidelijke journaliste en de sopraan van de Chinese opera maar zwakke karakters blijken te zijn.

De architect (een goed zingende Martijn Cornet) en de sopraan (He Yí) krijgen wat met elkaar, wat Noordegraaf de kans geeft om een heus duet te schrijven waarin Chinese en westerse opera in elkaar opgaan. Intrigerend zeker, maar het raakt geen moment. Daar was Puccini toch beter in.

Het libretto van Adrian Hornsby is zwak. Lappen tekst, met een hoog bla-bla-gehalte, worden zingend dan wel sprekend opgelepeld. Dat is twee uur lang te veel van het goede. Intrigerend is wel het decor van Weiwei, en ook sommige scènes zijn muzikaal sterk. De 'Skype scène', waarin Cornet samenzingt met acht personages op videoschermen (één van hen is Ai Weiwei) is intrigerend, maar Noordegraaf mist hier de genialiteit van zijn collega Michel van der Aa. En hoe goed Asko|Schönberg onder leiding van Bas Wiegers ook speelde, de muziek beklijfde niet. Jammer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden