Ahoy' gebaat bij toptennissers die publiek kunnen vermaken

Het World Tennis Tournament heeft wereldwijd een goede reputatie opgebouwd. Toch is er dringend behoefte aan vers bloed. Er is in de Maasstad weliswaar geen gebrek aan mondiale toppers, maar spelers die het publiek kunnen bespelen zijn schaars.

AMSTERDAM - Het tennistoernooi in Rotterdam bestaat in 2003 dertig jaar. Met die respectabele leeftijd behoort het evenement tot de oudste indoortoernooien van Europa. Opmerkelijk is dat het toernooi in Ahoy' sinds 1974 maar een hoofdsponsor heeft gehad, eerst ABN en later ABN/Amro. Een zeldzaamheid in de huidige sportwereld, waarin sponsors vaak al snel afhaken of van partner wisselen.

Het lopende contract tussen het Rotterdamse sportpaleis en de bank liep na het afgelopen zondag beëindigde toernooi af. Woordvoerders van beide partijen lieten onmiddellijk na de finale tussen Escude en Henman weten dat besprekingen over een nieuwe verbintenis bijna waren afgerond. Ook de komende drie jaren zal de bank het tennistoernooi financieel ondersteunen.

Het World Tennis Tournament in Rotterdam heeft internationaal een goede naam. Gemeten naar het aantal toeschouwers is het evenement zelfs het grootste indoortoernooi ter wereld. Na jaren van steeds weer nieuwe records, kwam er dit jaar een einde aan de groei. Het aantal bezoekers kelderde in vergelijking met 2001 met 6000 naar ruim 89000.

Toernooi-directeur Wim Buitendijk meende een plausibele verklaring te hebben voor die sterke daling: de Winterspelen, Europa Cup-voetbal en het slechte weer. Maar wellicht zit er iets meer achter. Misschien hebben de mensen het wel gezien. Met alle respect: er valt al jaren niets nieuws te beleven.

Terecht werd het deelnemersveld dit jaar aangekondigd als sterker dan ooit. Nooit eerder kwamen er zoveel tennissers uit de toptien naar Rotterdam. Maar het waren wel vrijwel allemaal dezelfde gezichten als in 2001. Van de 32 spelers die ruim een week geleden aan het toernooi begonnen, waren er 20 vorig jaar ook bij. Stamgasten in Ahoy'.

Ook over de inbreng van de Nederlanders hoeven de laatste jaren geen woorden te worden vuilgemaakt. Dat deden de journalisten dit jaar wel, maar al na de eerste ronde kon dat hoofdstuk worden afgesloten. Als Schalken zijn positie in de topveertig niet kan handhaven, komt er volgend jaar niet een Nederlander rechtstreeks in het hoofdschema.

Het toernooi schreeuwt om nieuw bloed. Ondanks het feit dat de Henmannen, Kafelnikovs en Federers tot de mondiale top behoren, kunnen zij het publiek niet in vervoering brengen. Zij doen hun werk, zonder ook maar een spier te vertrekken. Aan de reacties van de spelers is nauwelijks te zien of ze het punt gewonnen of verloren hebben.

De toppers van nu missen de uitstraling die spelers als Noah, Leconte, McEnroe, Connors, Cash en Becker hadden. Zij wisten het publiek te boeien met hun spel, grappen en woede-uitbarstingen. De toeschouwers van nu klappen beleefd voor de punten.

Komende maand gaat Buitendijk werken aan het veld van volgend jaar. In Indian Wells ontmoet de toernooidirecteur de managers van de spelers en wordt er onderhandeld over het startgeld. Buitendijk zal ongetwijfeld weer bij dezelfde mensen uitkomen. De Amerikanen komen toch niet naar Rotterdam, zolang er in dezelfde week een toernooi in Memphis is.

Buitendijk heeft een overeenkomst met Ahoy' en de sponsor dat hij een x-aantal spelers uit de toptien moet halen. Hij heeft het geluk dat het huidige tennis wordt gedomineerd door de Europeanen, voor wie Rotterdam lekker dichtbij is. Bij de eerste vijftig van de wereld staan slechts veertien spelers van buiten Europa. Het ziet er voorlopig niet naar uit, maar het kan gebeuren dat de toptien over een aantal jaren wordt gevormd door spelers uit Australië, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Zoals aan het eind van 1999, toen er zes niet-Europeanen (Agassi, Sampras, Kuerten, Martin, Lapentti en Rios) in de toptien stonden. Van hen kwam in 2000 alleen Lapentti naar Ahoy'.

Over twee jaar zwaait Richard Krajicek de scepter in Ahoy', waar hij als actief tennisser even vaak werd uitgefloten als bejubeld. Hij moet het toernooi van nieuwe impulsen voorzien. Hoe, weet nog niemand. Wellicht krijgt hij meer geld om met spelers als Hewitt, Kuerten en Roddick het toernooi een noodzakelijke bloedtransfusie te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden