Ahold verkoopt groothandel DeliXL aan Zuid-Afrikaan

zaandam -Ahold verkoopt zijn groothandel en cateraar DeliXL voor 140 miljoen euro aan de Zuid-Afrikaanse Bidvest Group.

Ahold verkoopt DeliXL omdat het zich wil toeleggen op de detailhandel en wil het geld gebruiken om schulden af te lossen.

Bidvest is buiten zijn thuismarkt actief in het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland en zette vorig jaar 6,7 miljard euro om. De overnamesom bestaat uit contanten, terugbetaling van schuld aan Ahold en aanvaarde schulden. De overname moet worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Ahold verwacht de verkoop dit kwartaal af te ronden.

Analisten vinden de overnamesom tegenvallen. In de markt werd rekening gehouden met een prijs van tussen de 150 en 200 miljoen euro. Bovendien is de schuld van DeliXL in de prijs verrekend, zo merken analisten op.

Het overleg met de vakbonden en de ondernemingsraden is afgerond. CNV Dienstenbond is positief over de verkoop.

”Deli XL is in goede handen bij Bidvest”, licht bestuurder Aletta Bulsink toe.” De werkgelegenheid blijft behouden en over de arbeidsvoorwaarden zijn goede afspraken g emaakt .” DeliXL zette vorig jaar met 2100 personeelsleden 819 miljoen euro om in Nederland en België. Onder de 34000 klanten van de groothandel zijn ziekenhuizen, horeca, scholen en bedrijfskantines.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden