Ahold maakt weinig indruk op beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Het was maandag de olieprijs en niet de nieuwe strategie van het supermarktconcern Ahold die de Europese aandelenmarkten in beweging bracht. De opleving van de olieprijs zorgde ervoor dat de oliemaatschappijen in trek waren bij beleggers.

De nieuwe strategie van Ahold bood beleggers en analisten weinig verrassingen. De grootgrutter houdt uitverkoop. De Amerikaanse voedingsmiddelendistributeur US Foodservice staat in de etalage, net als enkele supermarktketens. In eerste instantie reageerden beleggers enthousiast. Het aandeel won na bekendmaking van de strategie ruim 3 procent, maar uiteindelijk sloot het fonds 0,1 procent hoger.

De Amsterdamse AEX-index sloot 1,3 procent hoger op 494,06 punten, een winst van 6,12 punten. De MidKap-index won 0,3 procent en eindigde op 631,01 punten. Parijs, Londen en Frankfurt klommen tussen de 1,2 en 1,4 procent.

Oliemaatschappijen

De oliemaatschappijen BP en Total trokken de beurzen in Groot-Brittannië en Frankrijk omhoog met koersstijgingen van respectievelijk 1,2 en 2,1 procent. In Nederland bleef Shell iets achter met een plus van 0,9 procent. De AEX-index werd geleid door Aegon met een winst van 3 procent. De verzekeraar komt later deze week met de cijfers over het derde kwartaal.

Unilever deed het ook goed na een opwaardering van het beleggingsadvies door zakenbank Merill Lynch. Het voedings- en wasmiddelenconcern werd daardoor 2,4 procent meer waard. SBM Offshore profiteerde van een order van Shell voor een drijvend olieproductie- en opslagschip in Brazilië. Het aandeel steeg 2,9 procent.

Isotis

Naast Ahold kwam het biotechnologiebedrijf Isotis met belangrijk nieuws. De onderneming heeft besloten zijn beursnotering in Amsterdam, Zürich en Toronto om te ruilen voor een plaats aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Isotis verloor 2,7 procent.

Arcelor Mittal publiceerde maandag zijn cijfers over het derde kwartaal. Het grootste staalconcern ter wereld maakte melding van een nettowinst van 2,1 miljard dollar op een omzet van 22,05 miljard dollar. Het aandeel werd in Amsterdam 0,3 procent lager gezet. Omdat de fusie pas dit jaar rondkwam, zijn er geen vergelijkende cijfers over het derde kwartaal van vorig jaar.

Ryanair

Ook Ryanair kwam met kwartaalcijfers. De Ierse prijsvechter verhoogde de winstverwachting voor het lopende boekjaar. Eerst ging het bedrijf uit van een winststijging van 11 procent, dat is nu 16 procent. In de periode juli-september van dit jaar verdiende de luchtvaartmaatschappij 213,4 miljoen euro, een stijging van 23,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het winstcijfer is iets hoger dan analisten hadden verwacht. Het aandeel won 3,6 procent.

Havas won in Parijs 2,9 procent na de presentatie van kwartaalresultaten. Het op vijf na grootste reclamebureau ter wereld maakte in het afgelopen kwartaal, op vergelijkbare basis, 1,9 procent meer winst. De winst was conform verwachting van analisten.

De euro noteerde aan het einde van de handelsdag op 1,2715 dollar en stond daarmee licht hoger dan het slot van vrijdag. Toen noteerde de eenheidsmunt 1,2705 dollar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden