Ahold krijgt Zweedse topman

AMSTERDAM - De Zweed Anders Moberg, oud-topman van meubelgigant Ikea, wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van Ahold. Dat heeft de raad van commissarissen gisteren bekendgemaakt. Formeel moet de aandeelhoudersvergadering zijn benoeming goedkeuren.

Van onze redactie economie

De beurs reageerde eufoor op de voordracht van Moberg, die vanaf maandag als waarnemend voorzitter van de raad van bestuur de plaats van de afgetreden Ahold-baas Cees van der Hoeven zal innemen. Het fonds sloot gisteren bijna 27 procent hoger op 5,20 euro.

Met Moberg (53) haalt supermarktconcern Ahold een manager binnen die zijn sporen in de internationale detailhandel heeft verdiend. Henny de Ruiter, voorzitter van de raad van commissarissen en ad interim verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij Ahold, noemt hem 'een internationalist, met de bijzondere gave om retail in een wereldwijde context te plaatsen'.

Moberg, van 1986 tot 1999 eerste man bij Ikea, wordt gezien als drijvende kracht van de internationale expansie van het Zweedse concern. De Zweed was tussen 1999 en januari dit jaar internationaal directeur van de Amerikaanse huishoudelijke-productenreus Home Depot.

Ahold verkeert sinds februari in een crisis door gesjoemel met de cijfers van zijn Amerikaanse dochter U.S. Foodservices. De dochteronderneming bleek de winst met 500 miljoen dollar te hebben opgeblazen, waarna Ahold zich gedwongen zag de publicatie van de jaarcijfers op te schorten en het vertrek van Van der Hoeven en financiële man Michiel Meurs onafwendbaar werd. De koers van het aandeel Ahold is sinds februari met 66 procent gekelderd. Investeerders vrezen voor een faillissement: Ahold zucht onder een schuldenlast van dertien miljard euro die moeilijk te financieren valt.

Analist Paul van Hastenberg van Van Lanschot Bankiers tegenover Bloomberg: ,,De benoeming van Moberg is een eerste goede stap, maar lost op zichzelf niets op.'' Volgens analisten zal vooral de ervaring van Moberg als manager in de Verenigde Staten hem van pas komen.

Laurens Sloot, supermarktkenner aan de Erasmus Universiteit, vermoedt dat Moberg is aangezocht ,,vanwege zijn managementkwaliteiten, die hij heeft laten zien op de Europese én de Amerikaanse markt''. Volgens Sloot is zijn Zweedse nationaliteit een bijkomend voordeel: ,,Zijn neutraliteit, en het feit dat hij met een geheel schone lei kan beginnen en niets met Ahold te maken heeft gehad, is onder de huidige omstandigheden handig.''

Dat Moberg supermarktervaring mist, is in de ogen van Sloot geen punt. ,,Die expertise is bij Ahold ruim aanwezig.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden