Ahold kon salarisschandaal er niet meer bij hebben

Ahold-topman Anders Moberg versobert zijn beloning. President-commissaris De Ruiter stapt op. Hebben aandeelhouders de macht, of de klanten?

AMSTERDAM - Anders Moberg blijkt in ieder geval een flexibel bestuurder te zijn. Twee weken na de aandeelhoudersvergadering van Ahold, waar een storm opstak over zijn beloning, past de nieuwe topman van het supermarktconcern zijn pakket aan.

Natuurlijk stelt volgens de regels de raad van commissarissen de nieuwe beloning vast, zoals ze eerder ook het omstreden miljoenenpakket voor Moberg bepaalde. Maar een woordvoerder van Ahold benadrukt dat de beslissing om zijn beloning aan te passen door Moberg zelf genomen is en ,,absoluut niet door de commissarissen''.

De verleiding is groot om nu te concluderen dat de aandeelhouders Ahold alsnog op de knieën gedwongen hebben. Maar de gebeurtenissen van de afgelopen weken lijken die lezing te ontkrachten. Tijdens de aandeelhoudersvergadering gaf Henny de Ruiter, voorzitter van de raad van commissarissen, geen krimp onder de storm van kritiek. En zelfs een week later antwoordde hij in een brief aan de bezorgde pensioenfondsen ABP en PGGM nog onbezorgd dat de buitenwereld niets te maken had met de beloning van Moberg. De pensioenfondsen, die tijdens de vergadering gewoon voor Mobergs pakket gestemd hadden, stonden met lege handen.

Maar in de media bleef Ahold onder vuur liggen. Her en der staken initiatieven de kop op om niet meer bij de supermarkten van Albert Heijn te kopen. Dick Boer, de baas van Aholds oudste dochter, gaf zelfs toe dat de omzet in de winkels de laatste weken achterblijft. Dat kan Ahold, geplaagd door boekhoudschandalen en een enorme schuldenlast, er niet meer bijhebben, moet Moberg hebben beseft.

,,Ik ben bezorg over het recente debat in Nederland, veroorzaakt door de voorwaarden van mijn beloningspakket'', zegt Moberg nu in een persverklaring. ,,Ik heb naar de kritiek geluisterd en ben me bewust van de negatieve invloed op het bedrijf.'' Dus wordt zijn vaste bonus omgezet in een flexibele beloning, ,,in het belang van ons gehele bedrijf, alle belanghebbenden en iedereen die geïnteresseerd is in de continuïteit van Ahold''.

Een overwinning voor de aandeelhouders? Niet echt, meent Paul Frentrop van adviesbureau Déminor.

Volgens Frentrop hebben de aandeelhouders bij Ahold nog steeds weinig te zeggen. ,,ABP en PGGM kregen onlangs een briefje waarin stond: bekijk 't maar. Ik vermoed dat de vrees voor omzetschade belangrijker is geweest. De klanten hebben meer voor elkaar gekregen dan de aandeelhouders.''

Frentrop wijst erop dat ook deze keer de aandeelhouders niets te zeggen hebben gehad over de beloning van Moberg. ,,De vraag blijft nog steeds wie de beloning bepaalt.''

Op de volgende vergadering van aandeelhouders, in oktober, moet Ahold volgens Frentrop duidelijk maken hoe het nieuwe beloningsbeleid in elkaar zit. Dat geldt, wat hem betreft, niet alleen voor Moberg. ,,Wat Peter Wakkie verdient weten we nog steeds niet'', zegt hij over de jongste aanwinst in Aholds raad van bestuur, die zelf verantwoordelijk is voor de corporate governance, het ondernemingsbestuur. ,,De kern van het probleem is dat de corporate governance van Ahold nog steeds niet deugt.''

Peter Paul de Vries, die als directeur van de Vereniging van Effectenbezitters de commotie over Mobergs beloning aanzwengelde, is tevreden met de aanpassing van de beloning. Maar ook hij wil nog wel precies weten hoe Mobergs salaris nu berekend wordt.

Ook het ABP is ,,benieuwd hoe dit past in het totale beloningsbeleid van Ahold''. Een woordvoerder noemt de aanpassing van Mobergs beloning ,,een bemoedigend signaal''. Hij constateert dat Ahold hiermee opschuift in de richting van de aanbevelingen van de commissie Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur.

Volgens voorzitter Tabaksblat zelf is de aanpassing zelfs ,,volledig in lijn'' met het advies van zijn commissie. Tabaksblat wijst er in een reactie op dat de stap van Ahold aantoont dat meer wetgeving niet nodig is ,,wanneer aandeelhouders en de raad van commissarissen hun verantwoordelijkheid nemen''. Zelfregulering is volgens Tabaksblat voldoende. Maar dan moeten de klanten wel een handje helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden