Ahold heeft geld voor Giant vrijwel binnen

ZAANDAM - De gecombineerde uitgifte van aandelen en obligaties waarmee het supermarktconcern Ahold de aankoop van de Amerikaanse supermarktketen Giant Food wil financieren, heeft 3,7 miljard gulden opgebracht.

Het concern gaat ervan uit dat de instellingen die de emissie begeleiden van hun recht gebruikmaken om meer aandelen uit te geven om aan de benodigde 4 miljard te komen. Van de opbrengst van de emissie komt 1,3 miljard gulden uit achtergestelde obligaties, leningen die voor aandelen kunnen worden omgewisseld. De rest van het kapitaal wordt geleverd door de uitgifte van 45 miljoen nieuwe aandelen tegen een prijs van 52,80 gulden per stuk.

De inschrijving op de nieuwe aandelen is anderhalf keer overtekend. Dat betekent naar beursbegrippen dat het niet echt storm heeft gelopen op de tweede emissie die Ahold dit jaar heeft uitgezet, maar topman C. van der Hoeven toonde zich gisteren tevreden. “De belangstelling voor de wereldwijde emissie was overal zeer duidelijk aanwezig”, zei hij. Van der Hoeven wees daarbij op de moeilijke omstandigheden op de internationale financiële markten.

Volgens een woordvoerder maakt de overtekening het zeer waarschijnlijk dat het ontbrekende kapitaal voor de overname van Giant Food wordt aangevuld met de zogeheten green shoe. Dat betekent dat ABN Amro Rothschild en Goldman Sachs, die de aandelenuitgifte begeleiden, 15 procent extra aandelen kunnen uitgeven. Dat zou nog eens ruim 356 miljoen gulden in het laatje brengen zodat de opbrengst ruimschoots boven de 4 miljard gulden uittorent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden