Ahmadinejad wil weer president worden, maar de ayatollah ziet het niet zitten

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Schijnbaar uit het niets en tegen het advies van geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei in, stelt voormalig president Mahmoud Ahmadinejad zich kandidaat voor de Iraanse presidentsverkiezingen van 19 mei. De conservatieve Ahmadinejad was van 2005 tot 2013 al president van het land en wil daar graag nog een derde ambtstermijn aan vastplakken. Hij veroorzaakte regelmatig controverse door zijn stevige uithalen naar Israël en de Verenigde Staten. Ook was hij voorstander van het Iraanse nucleaire programma dat tot handelssancties van het Westen leidde.

Volgens Maaike Warnaar, als Iran-expert verbonden aan de universiteit van Leiden, komt Ahmadinejads kandidatuur niet uit de lucht vallen: "Hij is sinds het einde van zijn termijn in 2013 altijd actief gebleven achter de schermen en heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij nog eens president wil worden."

Het is alleen de vraag of de Raad der Hoeders, Irans hoogste orgaan binnen de grondwet, Ahmadinejads kandidatuur wel accepteert. Die raad moet alle kandidaturen eerst goedkeuren voor ze op de officiële kieslijst terechtkomen.

Geestelijk leider Khamenei ziet een tereugkeer van Ahmadinejad niet zitten en raadde hem vorig jaar aan zich niet kandidaat te stellen. De hoogste leider zei dat zijn kandidatuur kan leiden tot verdeeldheid. Bij de herverkiezing van Ahmadinejad in 2009 vonden in Iran de grootste demonstraties plaats sinds de islamitische revolutie in 1979. Khamenei heeft een grote invloed op de Raad der Hoeders.

Als de ex-president toch mag deelnemen, is hij volgens Warnaar zeker een serieuze kandidaat: "In het Westen wordt Ahmadinejad vaak afgeschreven en voor gek verklaard, maar hij heeft nog steeds een grote aanhang in eigen land. Ik zeg niet dat hij gaat winnen, maar ik geef hem absoluut een kans."

De huidige, gematigde president Hassan Rohani is de favoriet bij de verkiezingen, al krijgt hij serieuze concurrentie uit conservatieve hoek. De geestelijke Ebrahim Raïesi, die eerst werd gezien als potentiële opvolger van Khamenei, stelde zich eerder deze week ook kandidaat. Heel wat Iraniërs zijn teleurgesteld in Rohani omdat de gedeeltelijke opheffing van westerse handelssancties minder heeft opgeleverd dan werd verwacht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden